ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

  

 

 
Η επιστολή


Γεια σας,

Είμαι νέος οδοντίατρος και θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις αλλά και να ρωτήσω την άποψή σας για τις ειδικότητες στην Οδοντιατρική.

Που θα πάει επιτέλους αυτό το βιολί με τις πομπώδεις ταμπέλες και τις επαγγελματικές κάρτες που γράφουν Προσθετολόγος, Ενδοδοντολόγος, Περιοδοντολόγος, MDS, DDS, DSL, ISDN, ABC, UVB, VHF, FM STEREO και τελειωμό δεν έχουν;

Θα εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος σε αυτή τη χώρα;

Απ' ότι γνωρίζω, κι αν κάνω λάθος διαψεύστε με, η Οδοντιατρική έχει δύο, και μόνον δύο αναγνωρισμένες ειδικότητες. Την Γναθοχειρουργική και την Ορθοδοντική. Δηλαδή ένα περιστατικό το οποίο εμπίπτει στην ειδικότητα της Γναθοχειρουργικής ή της Ορθοδοντικής πρέπει να το αναλάβει ο Ειδικός και μόνον αυτός.

Όταν λοιπόν βάζει κάποιος στην ταμπέλα Προσθετολόγος υπονοεί ότι μία γέφυρα πρέπει να την αναλάβει μόνος αυτός; Φυσικά όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Τί γνωρίζουν όμως οι ασθενείς; Τί εντυπώσεις δίνουμε στους ασθενείς με αυτές τις ταμπέλες;

Με όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί, όχι μόνο μπερδεύουμε τους ασθενείς μας, αλλά ευτελίζουμε και το Οδοντιατρικό επάγγελμα.

Οι ασθενείς έχουν μπερδευτεί και συχνά ρωτάνε "Μα την απονεύρωση σίγουρα μπορείς να μου την κάνεις εσύ; Μήπως πρέπει να πάω σε κάποιον Ενδοδοντιστή; Γιατί έτσι μου είπε ένας φίλος μου στο καφενείο."

Δηλαδή πέραν των υπολοίπων δυσκολιών που έχει το επάγγελμά μας, τώρα έχουμε να πείσουμε και τους ασθενείς μας για το ότι η ενδοδοντική θεραπεία, η γέφυρα κτλ είναι πράγματα που τα κάνει ο ΓΕΝΙΚΟΣ Οδοντίατρος.


Έχω σπουδάσει πέντε χρόνια μία επιστήμη που την αγαπώ και την σέβομαι. Θλίβομαι να βλέπω ότι οι ίδιοι οι οδοντίατροι δεν τη σέβονται και χάριν του χρήματος την ευτελίζουν. Είμαι εδώ και έναν χρόνο στην αγορά εργασίας και με όλες αυτές τις ταμπέλες αρχίζω και σκέφτομαι "Βρε 5 χρόνια δηλαδή εγώ τίποτα δεν έμαθα; Δεν είμαι ικανός να κάνω μία ενδοδοντική θεραπεία, μία καλή γέφυρα, μία περιοδοντική θεραπεία;"

Συγχωρέστε μου αν ο λόγος μου ήταν κάπως επιθετικός. Δεν είχα πρόθεση να θίξω κανέναν και όλοι οι συνάδελφοι που έχουν κάνει κάποιο μεταπτυχιακό είναι άξιοι επαίνου, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται κάποια στιγμή να σκεφτούμε και την ΗΘΙΚΗ στο επάγγελμά μας. Κι αν δεν μπορούμε εμείς από μόνοι μας να βρούμε αυτή τη χαμένη ηθική, ας αναλάβει το κράτος με την κατάλληλη νομοθεσία!!!

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και περιμένω τα σχόλιά σας.

Γ. Π.


 
   
ΣχόλιαΠροσθέστε το σχόλιό σας ή την άποψή σας σε αυτή τη θέση, γράφοντας σε αυτό το  mail

 
 
 
 copyright © Odontiatriki.gr :  2000-2007

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 2 Δεκεμβρίου 2007
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster