Αρχική



Κατάλογοι



Επ. Εκδηλώσεις



Βιβλία



Αρχείο



Επικοινωνία






 

$

 





   
 

Η τελετή παράδοσης
 

Εικονίζονται (από αριστερά), ο Επικ. Καθ. Νικόλαος Τουτουντζάκης, η Αν. Καθ. Μαργαρίτα Μάκου, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Παν. Αθηνών Καθ. Μερόπη Σπυροπούλου, η Υπ. Δημ. Σχέσεων της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. Δρ Σαπφώ Τζαννέτου, ο Ταμίας της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. κ Γεώργιος Δαμανάκης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Τμήματος, του Παν. Αθηνών Καθ. Γεώργιος Βουγιουκλάκης, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. Βασίλειος Σταθόπουλος και ο Επικ. Καθ. Ηλίας Μπιτσάνης, συντονιστής του Προγράμματος και Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.
 

 
Το Πρόγραμμα


Η Εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας (ΕΟΓΜΕ) διοργάνωσε από 1 μέχρι 20 Απριλίου του 2005, ένα πρόγραμμα «Ελέγχου, καταγραφής και ενημέρωσης του κοινού για προβλήματα συγκλείσεως που σχετίζονται με την Ορθοδοντική».

Το πρόγραμμα διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

295 ορθοδοντικοί, δηλαδή πάνω από τα 3/4 των ειδικών ορθοδοντικών της χώρας, συμμετείχαν ενυπόγραφα εθελοντικά στο Πρόγραμμα.



Η υποδοχή


Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από την Ελληνική κοινωνία όπως αποδεικνύεται όχι μόνο από τα 10.000 τηλεφωνήματα των ενδιαφερόμενων, που απευθύνθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο, (το οποίο ενημέρωνε για τα ιατρεία και τα τηλέφωνα των εθελοντών ορθοδοντικών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όπου κατόπιν ραντεβού ενημερώνονταν οι ενδιαφερόμενοι για την ύπαρξη ή μη ορθοδοντικών προβλημάτων), αλλά και από το ενδιαφέρον που προκλήθηκε γύρω από τα ορθοδοντικά προβλήματα από τα ΜΜΕ, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τα περιοδικά.

Ακόμα θέλουμε να τονίσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό κινητοποίησε και φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. το Δήμο Ηρακλείου, το Κέντρο Υγείας Σερίφου και το Δήμο Χαλκίδας, με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία για την ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικού Ορθοδοντικού Ελέγχου, υπό την αιγίδα των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων.

Ακόμα φορείς όπως ο Σύλλογος το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τον οποίο η Εταιρεία μας έχει συνεργασθεί για δωρεάν ορθοδοντική θεραπεία των παιδιών που φιλοξενούνται στο σύλλογο αυτό, προσέφεραν στη διάθεση των προγραμμάτων την κινητή οδοντιατρική τους μονάδα.



Η αξιοποίηση


3000 ερωτηματολόγια με την καταγραφή ορθοδοντικών αναγκών συμπληρώθηκαν και αποστάλθηκαν ήδη στα γραφεία της επιστημονικής μας Εταιρείας.

Τα συλλεχθέντα ερωτηματολόγια αποδόθηκαν στο Εργαστήριο Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για περαιτέρω στατιστική ανάλυση και επεξεργασία.

Έτσι το υλικό αυτό ελπίζουμε να αποτελέσει πιλοτική μελέτη για τα ορθοδοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της χώρας μας.



Η δωρεά


Παράλληλα με την απόδοση των ερωτηματολογίων έγινε απόδοση και μίας επιταγής με το χρηματικό ποσό των 3.000 € για τις ερευνητικές ανάγκες του Εργαστηρίου.

Η τελετή παράδοσης έλαβε χώρα την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005, στο γραφείο του Προέδρου του Οδοντιατρικού Τμήματος Καθηγητή Γεωργίου Βουγιουκλάκη, παρουσία της Διευθύντριας καθηγήτριας Μερόπης Σπυροπούλου και των μελών Δ.Ε.Π. του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής, Αν. Καθ. Μαργαρίτας Μάκου, Επικ. Καθ. Νικολάου Τουτουντζάκη, Επικ. Καθ. Ηλία Μπιτσάνη και των μελών του Δ.Σ. της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.

Μετά την εισήγηση και ενημέρωση των παρευρισκομένων για την υλοποίηση του προληπτικού προγράμματος από το Πρόεδρο της Ε.Ο.Γ.Μ.Ε., τόσο ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Τμήματος Καθ. Γ. Βουγιουκλάκης όσο και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Καθ. Μερόπη Σπυροπούλου, συνεχάρησαν την Εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος και την ευχαρίστησαν για τη χρηματική δωρεά των 3.000 € προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Οι στόχοι


Οι στόχοι του προγράμματος ήσαν :

  1. Ενημέρωση του κοινού για προβλήματα που σχετίζονται με την ορθοδοντική
  2. Καταγραφή των ορθοδοντικών αναγκών σε Πανελλήνια κλίμακα
  3. Η στατιστική επιδημιολογική ανάλυση των δεδομένων από το εργαστήριο Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι δύο πρώτοι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Με την βοήθεια των ΜΜΕ διαδόθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνυμα του προγράμματος, ότι όλα τα παιδιά το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένη η εντύπωση ότι θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν τα παιδικά δόντια και να ανατείλουν τα μόνιμα και μετά να υποβληθούν σε ορθοδοντικό έλεγχο.

Αυτή η λανθασμένη εντύπωση οδηγεί τους γονείς για ορθοδοντικό έλεγχο όταν το παιδί είναι 10-12 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα τότε έχει πλέον εδραιωθεί και η θεραπεία που απαιτείται για την διόρθωσή του γίνεται πιο περίπλοκη.

Η έγκαιρη και σωστή ορθοδοντική θεραπεία συχνά συμβάλλει στην αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε αποφυγή ανάγκης γναθοχειρουργικής επέμβασης.

Δόντια συνωστισμένα (στριμωγμένα) ή με μικρά διαστήματα, που εγκλωβίζουν υπολείμματα τροφής, καθαρίζονται δύσκολα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.

Δόντια με αυξημένη πρόταξη (δόντια που εξέχουν) έχουν αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος.

Βλαβερές συνήθειες όπως το πιπίλισμα του δακτύλου ή η πλημμελής κατάποση μπορεί να οδηγήσουν επίσης στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων.

Ακόμη δόντια που δεν έρχονται ομαλά σε επαφή στο κλείσιμο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ακόμη και ασυμμετρίας στο πρόσωπο.

Με την έγκαιρη επομένως διάγνωση και θεραπεία μπορούν να προληφθούν προβλήματα οδοντιατρικής υγείας και δυσμορφίας προσώπου και σίγουρα το χαμόγελο γίνεται πιο όμορφο!


* Δελτίο τύπου της ΕΟΓΜΕ της 23ης Φεβρουαρίου 2006





top


copyright © Odontiatriki.gr :  2000-2006

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 26 Φεβρουαρίου 2006
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means, without permission in writing from the webmaster