ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 


 

 


 

 
Χάρτινες  Ιστοσελίδες


Η ιστοσελίδα αποτελεί την εξέλιξη της σελίδας όπως την έχουμε γνωρίσει μέσα από τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Προφανώς είναι άυλη. Δεν την κρατάμε στα χέρια μας, αλλά τη διαβάζουμε σε μία φωτεινή οθόνη και παρόλο που μία ιστοσελίδα μπορεί να εκτυπωθεί σε ένα ή περισσότερα φύλλα χαρτιού, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι ιστοσελίδες είναι σαν τις χάρτινες σελίδες.

Και ξέρετε γιατί ;  Γιατί είναι ζωντανές.

Παλιότερα η περιπέτεια του κειμένου και των εικόνων τελείωνε σε ένα τυπογραφείο με την ταρίχευσή τους με μελάνι πάνω στο χαρτί. Ότι γραφόταν πάνω στη σελίδα, έμενε εκεί ασάλευτο και απαράλλαχτο για δεκαετίες ή αιώνες και έφθινε αργά-αργά ακολουθώντας την αποσύνθεση του χαρτιού.

Η ιστοσελίδα ήρθε να το αλλάξει αυτό. Το περιεχόμενό της μπορεί να αλλάζει διαρκώς. Είναι σαν να ζει και να εξελίσσεται.

Αυτή η ευχέρεια, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στον δημιουργό της να προσθέτει, να διορθώνει, να βελτιώνει και να εκσυγχρονίζει τα κείμενά του.

Οι ιστοσελίδες έχουν επιπλέον κάτι που ούτε στα πιο προχωρημένα τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι χάρτινες σελίδες. Έχουν κίνηση και ήχο. Κινούμενες εικόνες gif, φιλμάκια flash και βίντεο. Ομιλία, ήχους, μουσική και τραγούδια.

Αδιαφιλονίκητη νικήτρια η ιστοσελίδα κερδίζει με τα χέρια κατεβασμένα την προγονή της. Μόνο που σε εμάς φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστική μία άλλη ευκολία των ιστοσελίδων. Ότι λόγω του τρόπου κατασκευής και παρουσίασής τους διευκολύνεται η συγγραφή. Η συλλογική γραφή.


   
Ανοιχτά  Κείμενα

 


Δεν είναι απαραίτητο τα δικαιώματα πρόσβασης και βελτίωσης ενός κειμένου να περιορίζονται σε ένα πρόσωπο, αλλά μπορούν όλοι όσοι το διαβάζουν να ασχοληθούν με αυτό και να το αλλάξουν προς το καλύτερο, σαν να ήταν δικό τους το πρωτογενές κείμενο.

Αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς. Να ανοίξουμε τα κείμενά μας. Να τα γράφουμε μαζί σας.

Από τούδε και στο εξής, όταν διαβάζετε ένα κείμενο στην τοποθεσία μας, να μην θεωρείτε ότι διαβάζετε την τελική αλλά μία εν εξελίξει εκδοχή του.


   
Η  Αρχική Έκδοση
   


Συνήθως θα δημοσιεύουμε ένα αρχικό κείμενο. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα κάνουμε ούτε καν αυτό. Μπορεί να δημοσιεύουμε μόνο το ερέθισμα για να δημιουργηθεί ένα κείμενο. Σκεφθείτε για παράδειγμα την υποβολή ενός απλού ερωτήματος από έναν ασθενή ή τη διατύπωση μίας ιδέας.

Αυτό το μικρό ή μεγάλο κείμενο στη συνέχεια θα παραμένει ανοιχτό για ανάγνωση, διόρθωση, προσθήκες, απαλοιφές και βελτιώσεις από τους αναγνώστες του. Μία διαδικασία που θα ξεκινάει με την αρχική δημοσίευσή του και θα συνεχίζεται στο διηνεκές.

Αναλόγως με το θέμα που θα διαπραγματεύεται ένα κείμενο, η συμμετοχή ενός αναγνώστη στη συγγραφή του θα μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή. Αν για παράδειγμα το προς διαπραγμάτευση θέμα αναφέρεται  στα εμφυτεύματα και στοχεύει στο να δοθούν γενικές πληροφορίες στο ευρύ κοινό, οι πληροφορίες θα συντίθενται.

Αν πρόκειται για ένα κείμενο γνώμης, οι απόψεις θα παρατίθενται διαδοχικά η μία κάτω από την άλλη.


   
Η  Διαδικασία  Συγγραφής


Η αλληλεπίδραση με το κείμενο θα γίνεται με την αποστολή ενός email με τον τίτλο του κειμένου το οποίο θέλετε να βελτιώσετε.

Για να σας διευκολύνουμε, θα προσθέτουμε στο τέλος κάθε κειμένου έναν σύνδεσμο (λινκ) που θα ανοίγει ένα email στο οποίο ήδη θα υπάρχει γραμμένη η διεύθυνση της τοποθεσίας μας και ο τίτλος του κειμένου στην επιμέλεια του οποίου θέλετε να συμμετάσχετε.

Το μόνο το οποίο έχετε να κάνετε, είναι να ασχοληθείτε απευθείας με τις υποδείξεις σας.

Γράψτε πρώτα μία από τις λέξεις : Προσθήκη, Διόρθωση, Διαγραφή, Βελτίωση, Αντικατάσταση, ανάλογα με το είδος της αλλαγής του κειμένου που θέλετε να κάνετε και από κάτω γράψτε το κείμενο που προτείνετε. Η μορφή θα είναι :
 

 

Προσθήκη
( Κάντε copy & paste το κομμάτι του αρχικού κειμένου που περιέχει το σημείο στο οποίο θέλετε να παρεμβληθεί το κείμενό σας και με bold χαρακτήρες γράψτε την προσθήκη )

Διόρθωση
( Κάντε copy & paste το κομμάτι του αρχικού κειμένου που περιέχει το σημείο το οποίο θέλετε να διορθώσετε και με bold χαρακτήρες γράψτε τη διόρθωση )

 
 

Η συμβολή του κάθε συναδέλφου μπορεί να γίνεται ανώνυμα ή με την παράθεση σε υποσημείωση των στοιχείων του, στο κάτω μέρος της σελίδας.

Η μορφή της υποσημείωσης θα είναι η ακόλουθη, με τη διαφορά ότι η κάρτα επαφής δίπλα στο όνομα του συναδέλφου θα λειτουργεί ως link που θα οδηγεί στα πλήρη στοιχεία του, που θα φιλοξενούνται στον κατάλογο των οδοντιάτρων, ενώ εδώ απλώς παρατίθεται, χωρίς να λειτουργεί ο σύνδεσμος :


 

-------------------
(1) Κωνστανταράκης Εμμανουήλ, Οδοντίατρος   

 
   
Επίλογος


Στο διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες φτιαγμένες ως την τελευταία τους λεπτομέρεια από τους κατασκευαστές τους, ιστοσελίδες που δημιουργούνται κατ' απαίτηση του επισκέπτη (όπως όταν κάνετε μία αναζήτηση στο Google και σας επιστρέφονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης) και ιστοσελίδες των οποίων το περιεχόμενο υποβάλλεται από τους επισκέπτες (όπως στην περίπτωση ενός φόρουμ).

Ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας είναι αυτός που θα καθορίσει το είδος της ιστοσελίδας, αλλά τελικώς η ποιότητα του περιεχομένου της είναι αυτή που θα καθορίσει την σπουδαιότητα και τη χρησιμότητά της.

Η δομή "Ανοιχτά Έγγραφα" δεν αφορά μόνο τις μελλοντικές δημοσιεύσεις στην τοποθεσία μας, αλλά και τις παρελθούσες.

Στο τέλος αυτού του κειμένου, για του λόγου το αληθές, βλέπετε τον σύνδεσμο αλληλεπίδρασης με το συγκεκριμένο κείμενο.


   
 


  

   

copyright © Odontiatriki.gr :  2000-2007

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 19 Απριλίου 2007
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means, without permission in writing from the webmaster