ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 
Εισαγωγή


Το Service Pack 2 είναι ένα μεγάλο "συγκεντρωτικό" συμπλήρωμα για το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows XP.

Επειδή σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν προβλήματα μετά από την εγκατάστασή του, σκεφθήκαμε να συγκεντρώσουμε διάσπαρτες αναφορές προβλημάτων από το διαδίκτυο και να σας ενημερώσουμε για να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.


Γιατί τα προγράμματα χρειάζονται επιδιορθώσεις


Τα προγράμματα για υπολογιστές μοιάζουν με τα φάρμακα. Δοκιμάζονται εξαντλητικά πριν από την κυκλοφορία τους, αλλά πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούν, εντοπίζονται μόνο μετά από τη γενικευμένη και μακροχρόνια χρήση τους.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό, πριν από την έκδοσή του, το δοκιμάζουν οι ίδιες (alpha testers) για να εντοπίσουν τις αδυναμίες του (bugs) και να τις διορθώσουν.

Σε μία δεύτερη φάση, δίνουν το υπό κατασκευή πρόγραμμα σε μεγάλο αριθμό χρηστών που προσφέρονται εθελοντικά (beta testers), για να το δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες (αλληλεπίδραση με διαφορετικούς υπολογιστές, με προγράμματα άλλων κατασκευαστών και διαφορετικοί τρόποι χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος από χρήστη σε χρήστη).

Μετά από τη βελτίωση του προγράμματος σε αυτές τις δύο φάσεις, το πρόγραμμα κυκλοφορεί στην αγορά και ακολουθεί η τρίτη και τελική φάση ωρίμανσής του.


Τα σημερινά προγράμματα χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αυτόματης ενημέρωσης για τις βελτιωμένες εκδόσεις τους, ύστερα από τη συγκατάθεση του χρήστη. 

Όταν ένα πρόγραμμα,  κατά τη λειτουργία του στον υπολογιστή μας, εντοπίσει ένα πρόβλημα εκτέλεσης, το αναφέρει στην κατασκευάστρια εταιρεία, εκείνη ετοιμάζει τη σχετική διόρθωση και στη συνέχεια ο υπολογιστής μας κατεβάζει τη διόρθωση από το διαδίκτυο και "επισκευάζει" το πρόγραμμα.

Δηλαδή το ευρύ καταναλωτικό κοινό, όλοι εμείς οι χρήστες του προγράμματος, αποτελούμε τους gamma testers του και είμαστε αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες της προβληματικής απόδοσής του, ως την ωρίμανσή του. Γι' αυτό το λόγο αρκετοί είναι αυτοί που όταν πρωτοκυκλοφορεί ένα καινούργιο πρόγραμμα, δεν σπεύδουν να το αγοράσουν, αλλά περιμένουν 6-12 μήνες.


Τα χαρακτηριστικά του SP2


Με βάση όσα προαναφέραμε, το Service Pack 2 των Windows XP είναι μία χρήσιμη αναβάθμιση, κάποια στιγμή θα πρέπει να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, αλλά επειδή δεν είναι απόλυτα ασφαλής, θα πρέπει να ενημερωθείτε πρώτα για ορισμένα πράγματα και μετά να προχωρήσετε.

Τα θέματα που αντιμετωπίζει το SP2 αφορούν στην προστασία από ιούς, χάκερς και  worms. Διαθέτει τείχος προστασίας, εμποδιστή αυτόματης ανάδυσης παραθύρων (συνήθης τρόπος διαφήμισης), και νέο Windows Security Center.

Το SP2 είναι μεγάλο σε μέγεθος (75-261 ΜΒ, ανάλογα με το πόσο ενημερωμένος είναι πρόσφατα ο υπολογιστής σας, μέσω των  Windows Updates).

Αν χρησιμοποιείτε μία αργή σύνδεση για να το κατεβάσετε από την τοποθεσία της Microsoft, θα χρειαστείτε υπομονή. Μπορείτε όμως να το προμηθευτείτε σε CD από την εταιρεία ή μέσω περιοδικών.

Η ίδια η Microsoft στη σελίδα τη σχετική με το SP2, αναφέρει ότι πρέπει πριν από την εγκατάστασή του να προσέξετε ορισμένα πράγματα, αναγνωρίζοντας επισήμως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Τη συγκεκριμένη σελίδα την έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές τους τελευταίους δύο μήνες και έχουμε δει το περιεχόμενό της να αλλάζει συχνά. Σας συνιστούμε να κάνετε κι εσείς συχνές επισκέψεις για να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγαίνετε στη  www.microsoft.com και από την ενότητα Popular Downloads, διαλέξτε το Windows XP SP2, ή πατήστε εδώ


Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν


Κατ' αρχήν να πούμε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ασφαλής εκτίμηση για το ποσοστό των εγκαταστάσεων του SP2 που δημιούργησαν προβλήματα.

Οι αναφορές των προβλημάτων στο διαδίκτυο αφορούν τόσο στο hardware (δηλαδή στο ίδιο το μηχάνημα του υπολογιστή), όσο και στη λειτουργία διαφόρων προγραμμάτων.

Συγκεκριμένο πρόβλημα που εμείς εντοπίσαμε σε hardware αφορούσε μητρικές πλακέτες (motherboards) της ASUS, αλλά από ότι καταλάβαμε το πρόβλημα δεν εντοπιζόταν σε κάποια μοντέλα της εταιρείας, αλλά σε ορισμένο τύπο αρχιτεκτονικής της πλακέτας που χρησιμοποιείται από περισσότερους κατασκευαστές.

Πάντως στις συστάσεις που κάνει η Microsoft, προτείνει γενικά και αόριστα ως προληπτικό μέτρο πριν την εγκατάσταση του SP2, να επικοινωνήσει ο χρήστης με τον κατασκευαστή του υπολογιστή του και να ζητήσει σχετική ενημέρωση. Αυτό συνιστά ένδειξη ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στο hardware είναι ευρύτερα.

Ειδικά στην Ελλάδα, που οι περισσότεροι υπολογιστές που πωλούνται είναι συναρμολογούμενοι, αυτή η σύσταση αποκτά σχετική αξία, αλλά για ορισμένους ίσως φανεί χρήσιμη.

Αν είστε από τους άτυχους που θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα, θα το καταλάβετε γιατί δεν θα μπορέσετε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας.


Προβλήματα που αφορούν στην εκτέλεση άλλων προγραμμάτων, έχουν εμφανιστεί με τη μορφή της αδυναμίας σύνδεσης στο διαδίκτυο, αδυναμία επίτευξης ασφαλούς σύνδεσης με ορισμένες τοποθεσίες και την διεκπεραίωση ασφαλών ενεργειών, δυσλειτουργία του Internet Explorer 6, του Outlook, του Frontpage, προγραμμάτων προστασίας από τους ιούς, όπως το Norton 2003 κ.α.


Οι δικές μας πρακτικές συμβουλές


Απενεργοποιείστε την αυτόματη ενημέρωση των Windows στον υπολογιστή σας, που εγκαθιστά τις νέες ενημερώσεις που κατεβάζει από το διαδίκτυο, χωρίς προηγουμένως να σας ρωτήσει.

Πηγαίνετε από το μενού Έναρξη > Ρυθμίσεις > Πίνακας Ελέγχου > Αυτόματες Ενημερώσεις, διπλοπατήστε και επιλέξτε τη δεύτερη επιλογή : Αυτόματη λήψη των ενημερώσεων, αλλά εγκατάστασή τους μετά από επιλογή μου.

Με αυτό τον τρόπο, θα κατεβεί από μόνο του το SP2, αλλά όταν θα σας ζητηθεί να γίνει η εγκατάστασή του, εσείς αρνηθείτε μέχρι τη στιγμή που θα είστε έτοιμοι και θα έχετε πάρει τις προφυλάξεις σας, για να προχωρήσετε.

Κάντε back up όλα τα χρήσιμα αρχεία σας, πριν επιχειρήσετε την εγκατάσταση.

Η Microsoft επίσης συνιστά να βεβαιωθείτε εκ των προτέρων, ότι δεν έχουν εγκατασταθεί, εν αγνοία σας, στον υπολογιστή σας spyware και άλλο ανεπιθύμητο software.

Αυτά είναι μικρά προγράμματα που συνήθως εγκαθίστανται στον υπολογιστή σας χωρίς να το αντιληφθείτε, κατεβάζοντας αρχεία ή προγράμματα από το διαδίκτυο και συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες ή εκτελούν άλλες επιβλαβείς ενέργειες. (Υπάρχουν στην αγορά ειδικά προγράμματα, που σας απαλλάσσουν από το επιβλαβές λογισμικό).

Επισκεφθείτε την τοποθεσία του κατασκευαστή του antivirus προγράμματος που χρησιμοποιείτε και αναζητείστε πληροφορίες σχετικά με φαινόμενα δυσλειτουργίας με το SP2. Το να μην δουλέψει ένα πρόγραμμα εξ αιτίας του SP2, είναι ενοχλητικό, το να μείνετε χωρίς ασφάλεια, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.

Θυμηθείτε ότι είναι προτιμότερο να εγκαθιστάτε κάθε φορά την καινούργια έκδοση ενός antivirus, π.χ. την 2005, παρά να ανανεώνετε τη συνδρομή της παλιάς.

Αν υπάρχουν κρίσιμα προγράμματα, δηλαδή προγράμματα εντελώς απαραίτητα για τη δουλειά σας (προγράμματα διαχείρισης κ.α.), επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή ή ενημερωθείτε σχετικώς από την ιστοσελίδα του.

Κάνετε την εγκατάσταση μία μέρα, που αν τυχόν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, θα έχετε τα χρονικά περιθώρια να κινηθείτε για την επίλυσή του και φυσικά αυτό να συμβεί σε ένα διάστημα που δεν θα έχετε απόλυτη ανάγκη να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Μετά από όλα αυτά, αν έχετε τρομάξει λίγο, σκεφτείτε ότι είναι προτιμότερο να ανησυχήσετε αδίκως, παρά να μπλέξετε άσχημα, όντας ανυποψίαστοι.

Καλή εγκατάσταση !top


copyright Odontiatriki.gr 2000-2004