ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 
Η αρχήΗ ιατρική οργάνωση S.O.S. MEDECINS ιδρύθηκε το 1966 από τον Dr. Marcel Lascar στο Παρίσι και αργότερα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Σήμερα τέτοιες οργανώσεις λειτουργούν σε πολλές ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα με την επωνυμία S.O.S. Ιατροί.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό άμεσης παροχής ιατρικών υπηρεσιών στο σπίτι.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από ομάδες ελευθερο - επαγγελματιών γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καταβάλλουν ένα ποσοστό από την αμοιβή τους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του μηχανισμού.Ο τρόπος λειτουργίαςΣτην Ελλάδα υπάρχει ένας τετραψήφιος αριθμός, το 1016, το οποίο δέχεται τις κλήσεις των ενδιαφερομένων και στο οποίο απαντά ένας συντονιστής γιατρός.

Αυτός θα ακούσει το πρόβλημα του αρρώστου, αν χρειαστεί θα δώσει τις πρώτες οδηγίες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τον συνεργαζόμενο γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας, που βρίσκεται πλησιέστερα στον άρρωστο.

Ορισμένες ειδικότητες όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί, εφημερεύουν όλο το 24ωρο και προσέρχονται αμέσως στον ασθενή μετά την κλήση.

Κάποιες άλλες ειδικότητες προσέρχονται στον ασθενή με ραντεβού μέσα στο 24ωρο που έγινε η κλήση. Μεταξύ αυτών των ειδικοτήτων είναι και οι Οδοντίατροι.

Ο γιατρός θα φτάσει στον ασθενή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κάνει τη γνωμάτευση, θα προσφέρει τις θεραπευτικές υπηρεσίες που μπορεί και αν χρειαστεί θα τον παραπέμψει σε νοσοκομείο.Οι αμοιβέςΗ αμοιβή του γιατρού ξεκινάει από τα 60€ και προσαυξάνεται για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθώς και για τις νυχτερινές ώρες, φθάνοντας ως τα 80€  (Ιανουάριος 2005).

Στις τιμές αυτές μπορεί να προστεθούν ακόμα τα κόστη ορισμένων εξετάσεων που μπορεί να κριθούν επιβεβλημένες, όπως καρδιογράφημα, οξυμετρία, εξέταση ούρων, μικρές χειρουργικές πράξεις κ.α.

Για περιοχές εκτός των ορίων του χάρτη της ΕΛΠΑ, η αμοιβή καθορίζεται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση.

Η παραμονή του γιατρού δίπλα στον άρρωστο πάνω από μία ώρα, καθώς και η συνοδεία του στο νοσοκομείο επιβαρύνεται με 20€ - 30€.ΕπίλογοςΑυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστείων.

Βέβαια, αν εξετάσει κανείς το πότε ξεκίνησε η S.O.S. MEDECINS στη Γαλλία και το συγκρίνει με την εδώ έναρξη λειτουργίας της αντίστοιχης οργάνωσης, θα διαπιστώσει σε μία ακόμα περίπτωση τη χρονική υστέρηση με την οποία η ελληνική πραγματικότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα πλέον προηγμένα κράτη.

Κάτι ανάλογο προφανώς αναμένεται να συμβεί και με την εισαγωγή της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και συνταγογράφησης μέσω διαδικτύου, που αναπτύσσεται αυτόν τον καιρό, κυρίως στις ΗΠΑ.


top


copyright Odontiatriki.gr 2000-2005