ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 


Έρευνα : Οδοντιατρικός εξοπλισμός


Οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα μίας έρευνας 8 μηνών. Στο διάστημα αυτό συνομιλήσαμε για εκατοντάδες ώρες, με πολλές επιχειρήσεις πώλησης οδοντιατρικού εξοπλισμού. Συνομιλητές μας υπήρξαν επιχειρηματίες, πωλητές και τεχνικοί. 

Το γεγονός ότι ρωτούσαμε στα πλαίσια μίας έρευνας έκανε τις επιχειρήσεις να μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά.  Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό λειτούργησε υπέρ μας και σε άλλες σε βάρος μας.  Ωστόσο επιμείναμε, ψάξαμε, μάθαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε, ελέγξαμε  και σας παρουσιάζουμε τα εξής:

 

Ολοκληρωμένη οδοντιατρική μονάδα


Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε να φτιάξετε το ιατρείο σας και μπαίνετε σε μία έκθεση οδοντιατρικών μηχανημάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση να πείτε ότι θέλετε να αγοράσετε μία οδοντιατρική μονάδα (ένα πλήρες οδοντιατρικό μηχάνημα) και να μην ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση με θέμα : Τι ακριβώς θέλετε να περιλαμβάνει αυτή η μονάδα.

Με άλλα λόγια η οδοντιατρική μονάδα δεν είναι μία σταθερή σύνθεση εξοπλισμού. Είναι ένας συνδυασμός εξοπλιστικών επιλογών, που έχει μεν ένα πυρήνα ευδιάκριτο, δεν είναι όμως σαφές το που τελειώνουν τα όριά της και που αρχίζει ο "περιφερικός" εξοπλισμός του ιατρείου.


Η βασική σύνθεση και τα έξτρα


Εάν δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε την έννοια της ολοκληρωμένης οδοντιατρικής μονάδας, τότε μήπως μπορούμε να συμφωνήσουμε ποια μέρη αποτελούν τη βασική της σύνθεση και τι θεωρείται έξτρα (προαιρετικός) εξοπλισμός ; Δυστυχώς ούτε σε αυτό υπάρχει σύμπτωση απόψεων.


Ο οδοντίατρος, ως βασική σύνθεση είναι λογικό να θεωρεί τον ελάχιστο εξοπλισμό που απαιτείται, για να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα και να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του, όταν θα αρχίσει να ασκεί το επάγγελμά του. 

Όμως αυτό το κριτήριο δεν είναι ξεκάθαρο. Ποικίλει ανάλογα με το είδος και το εύρος των εργασιών που θέλει να κάνει ο οδοντίατρος, την ειδικότητά του, τις επιστημονικές του γνώσεις, τις οικονομικές του δυνατότητες, τις επαγγελματικές του επιλογές, ακόμα και τις προσωπικές του προτιμήσεις.


Από την άλλη μεριά αυτή η λογική βάση των γιατρών δεν ακολουθείται από την αγορά.  Οι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν χαμηλότερες τιμές, συχνά παραλείπουν από αυτά που θα θεωρούσαμε ως βασική σύνθεση, ακόμα και στοιχειώδη μέρη , χωρίς τα οποία η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη του αεροσυμπιεστή από τις περισσότερες "βασικές" συνθέσεις.

Υπάρχει αλήθεια οδοντίατρος που θεωρεί τμήματα του εξοπλισμού, όπως είναι το ακτινογραφικό μηχάνημα ή οι χειρολαβές των κοπτικών, ως προαιρετικό εξοπλισμό; Κι όμως το μεν ακτινογραφικό μηχάνημα δεν το περιλαμβάνει κανείς στην αρχική τιμή, τις δε χειρολαβές, ας πούμε ότι τις περιλαμβάνουν οι μισοί. Μήπως επίσης η χειρουργική αναρρόφηση ή το κάθισμα του γιατρού είναι περιττές πολυτέλειες; Κι όμως για πολλές συνθέσεις  φαίνεται πως υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση.


Κι ενώ αρκετοί επιχειρηματίες αναφέρονται σε μία "βασική" σύνθεση, σαν να υπάρχει κάτι τέτοιο στην αγορά, ο καθένας τους δίνει στον όρο διαφορετικό περιεχόμενο. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την τιμή της "βασικής" σύνθεσης που θα σας δώσει ένας επιχειρηματίας, με την τιμή της "βασικής" σύνθεσης που θα σας δώσει ένας άλλος. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι  αναφέρονται σε διαφορετικό εξοπλισμό και σε ποσότητα και σε ποιότητα. 

Επομένως τόσο η ιδέα της "ολοκληρωμένης" μονάδας, όσο και η ιδέα της "βασικής" σύνθεσης, δεν υφίστανται ως σαφείς και καθολικά αποδεκτές έννοιες που μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή.

next
copyright Odontiatriki.gr 2000-2003