ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 
Η διάκριση


Η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Περιοδοντολογίας (European Federation of Periodontology) το 2005.

Η κυρία Ιωάννα Καμμά (Γενική Γραμματέας της Ε.Π.Ε.) εξελέγη President το 2005 και Past President το 2006.

Το γεγονός αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ε.Π.Ε. και τη χώρα μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία για δεύτερη φορά και αυτό κάνει την τιμή και την ευθύνη ακόμα μεγαλύτερη.


European  Federation  of  Periodontology (EFP)


Η European Federation of Periodontology (EFP) ιδρύθηκε το 1991 μετά από πρόταση του καθηγητή της Περιοδοντολογίας του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Ubele van der Velden.

Σήμερα έχει αποκτήσει μεγάλο κύρος στο διεθνή οδοντιατρικό χώρο. Αποτελείται από 25 εθνικές περιοδοντολογικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, που είναι ιδρυτικό και τακτικό μέλος της.

Τον Οκτώβριο του 2002 έγινε η νομιμοποίησή της μέσω της Βελγικής νομοθεσίας και έτσι ενεγράφη στους Ευρωπαϊκούς Επιστημονικούς Οργανισμούς.


Οι  Στόχοι


Ο κύριος στόχος της EFP είναι η βελτίωση και η προαγωγή της περιοδοντικής υγείας στην Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας που αφορά στο γνωστικό αντικείμενο της περιοδοντολογίας.

Για να το πετύχει αυτό ξεκίνησε τη διοργάνωση πανευρωπαϊκών συνεδρίων κάθε τρία χρόνια : Τα EUROPERIO 1, 2 και 3, που έγιναν στην Disneyland το 1994, στη Φλωρεντία το 1997 και στη Γενεύη το 2004 αντίστοιχα.

Η επιτυχία ήταν μεγάλη και κορυφώθηκε στο τελευταίο, το EUROPERIO 4, που έγινε στο Βερολίνο 18-21 Ιουνίου 2003 με πολλούς διακεκριμένους ομιλητές και πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ενώ συμμετείχαν ενεργά και η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας και η Asian Pacific Society of Periodontology.

Το επόμενο, το EUROPERIO 5, θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου του 2006, στο συνεδριακό κέντρο IFEMA.

Ένας άλλος στόχος της, ο οποίος είχε σημαντική απήχηση, ήταν οι προτάσεις/οδηγίες που θέσπισε η EFP για το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών στην Ευρώπη και η προσπάθεια που γίνεται για τη συντονισμένη έρευνα στα κράτη μέλη της.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για την επεξεργασία και τη διεκπεραίωση των θεμάτων αυτών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 5 επιτροπές, οι οποίες ασχολούνται με τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση, τις εκδόσεις, την έρευνα, τη διοργάνωση συνεδρίων και τα θέματα των κλινικών περιοδοντολόγων.


Το  περιοδικό  EFP  News


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Περιοδοντολογίας εκδίδει το περιοδικό EFP News που αναφέρεται στις δραστηριότητες των επιτροπών της EFP και γενικότερα στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες των χωρών μελών της, δύο φορές το χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2003 ανετέθη η ευθύνη για την έκδοσή του στην κ. Καμμά.

Ήδη το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2004 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2004 και σε λίγο θα κυκλοφορήσει το τεύχος του Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση όλων των μελών της EFP στην Ευρώπη.


Ο  δικτυακός  τόπος  της  EFP


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Περιοδοντολογίας έχει το δικό της δικτυακό τόπο στη διεύθυνση www.efp.net 

Στις σελίδες αυτές υπάρχει το ιστορικό της ίδρυσής της, γενικές πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Περιοδοντολογίας και για τις εταιρείες μέλη της, για τις επιτροπές που την απαρτίζουν, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης με άλλους δικτυακούς τόπους Ινστιτούτων, Επιστημονικών εταιρειών, Πανεπιστημίων και βάσεων δεδομένων όπως η Medline κ.α.

Η εκδοτική εταιρεία Blackwell / Munksgaard που υποστηρίζει τον δικτυακό τόπο της EFP, δημιούργησε βάση δεδομένων (Relational data base) που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των μελών, της Executive Committee, των υποεπιτροπών του Super User και του Web Master, σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου οι Web Masters από τις Εθνικές Εταιρείες επικοινωνούν με την EFP.

Τα μέλη των εταιρειών θα πρέπει βέβαια να διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση. Κάθε εθνική εταιρεία έχει ένα Web Master, ο οποίος ενημερώνει τη βάση δεδομένων της εταιρείας κάθε τρεις μήνες.

Για τη χώρα μας τα καθήκοντα του Web Master τα έχει αναλάβει η κ. Καμμά.

Οι λειτουργίες της νέας ιστοσελίδας (MyEFP) έχουν μερικώς ολοκληρωθεί. Μελλοντικά θα υπάρχουν ανακοινώσεις και κείμενα που θα αφορούν την κάθε εθνική εταιρεία.

Πρόσβαση έχουν μόνο τα μέλη με τον κωδικό τους. Στο My EFP μπορεί να γίνει αναζήτηση κάθε μέλους της EFP, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος να ενημερώνεται ή να τροποποιεί τα προσωπικά του δεδομένα.


Η  Νέα  Εκτελεστική  Επιτροπή


Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) της EFP όπως προέκυψε μετά τις Εκλογές (11 Δεκεμβρίου 2004) είναι η ακόλουθη:

President :  Joanna Kamma
President Elect :   Sandro Cortellini
Past President :   Morten Klepp
General Secretary :   Mariano Sanz
Treasurer :   Edwin Winkel
Editor :   Maurizio Tonetti
Elected Members :   Joerg Meyle,  Richard Palmer
top


copyright Odontiatriki.gr 2000-2005