ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 
Dead Links


"...Πολλά links από συναδέλφους που προβάλετε, δεν είναι ενεργά.
Πρόταση : Ή διορθώστε τα ή καταργήστε τα..."

Μαϊδώνης Νικόλαος
(απόσπασμα επιστολής)


Οι διαφορές ΟΤΕ και Internet


Αγαπητέ συνάδελφε, το ζήτημα που θίγετε μας έχει απασχολήσει πριν ακόμα ξεκινήσουμε τη δημιουργία του καταλόγου, πριν από 4 χρόνια. Η λύση δεν είναι τόσο απλή, όσο αυτή που προτείνετε. 

Στην απάντησή μας θα σταθούμε μόνο στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, επειδή είναι οι περισσότερες. Για τις διευθύνσεις ιστοθέσεων (sites) μπορούμε να το συζητήσουμε χωριστά.


Ένας κατάλογος με ηλεκτρονικές διευθύνσεις έχει μία σημαντική διαφορά από έναν τηλεφωνικό κατάλογο.

Οι αριθμοί των τηλεφώνων δίνονται και καταργούνται από έναν κεντρικό οργανισμό, τον ΟΤΕ. Αυτή η διαδικασία του επιτρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή με απόλυτη ακρίβεια ποιος αριθμός ανήκει σε ποιον.

Αντιθέτως στο internet δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας φορέας που να βρίσκεται πάνω από το δίκτυο των υπολογιστών μας και να καταγράφει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που δημιουργούνται ή καταργούνται.

Είναι τόσο ελεύθερη η δομή του διαδικτύου, ώστε πρακτικώς οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει και να καταργήσει άπειρες διευθύνσεις email, χωρίς κανένας να μπορεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει τις κινήσεις του. Μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες και ποιες διευθύνσεις αλληλογραφίας διατηρεί .


Η δική μας συνεισφορά


Αυτή η πρωτόγνωρη δημιουργική ελευθερία, αυτομάτως μετατρέπεται σε ένα απίστευτο χάος, αν δεν υπάρξει μία στοιχειώδης οργάνωση.

Αυτό ακριβώς προσφέρουμε εμείς στο Ελληνικό Οδοντιατρικό Internet.
Σας προτείνουμε με δική σας πρωτοβουλία να δηλώνετε επίσημα σε έναν κατάλογο ποιες διευθύνσεις αλληλογραφίας διατηρείτε σε ισχύ ανά πάσα στιγμή.


Ο δικός σας ρόλος

 
Δε θα κουραστούμε ποτέ να τονίζουμε ότι το διαδίκτυο για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται σε πολλά πράγματα τη συμμετοχή όλων μας. Όχι γιατί έχουμε κάποιο βίτσιο με την ομαδικότητα, αλλά γιατί τέτοια είναι η φύση του μέσου.

Η αξιοπιστία του καταλόγου με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που διατηρούμε στην τοποθεσία μας είναι αποκλειστικά στα δικά σας χέρια.

Έχουμε κατ' επανάληψη δώσει συμβουλές, ότι δεν πρέπει να δημιουργείτε πολλές διευθύνσεις αλληλογραφίας γιατί μάλλον προβλήματα θα αποκτήσετε παρά ευχέρεια. Επίσης έχουμε πει ότι θα πρέπει να σημειώνετε κάπου τις τοποθεσίες στις οποίες δημοσιεύετε τις διευθύνσεις σας, ώστε όταν τροποποιήσετε ή καταργήσετε κάποια από αυτές, να ξέρετε που θα πρέπει να στείλετε email και να ζητήσετε να τις διορθώσουν.

Αν δεν τηρείται αυτή η διαδικασία, εμείς θα αυξάνουμε την αναξιοπιστία του καταλόγου μας κι εσείς θα αναγκάζετε όσους θα σας στέλνουν ένα email, να παίρνουν την επιστολή τους πίσω με την ένδειξη "ανύπαρκτη διεύθυνση".

Όσα και να πούμε, είναι φυσικό ότι θα υπάρχουν πάντοτε κάποιοι συνάδελφοι που δεν θα μπαίνουν σ' αυτή τη διαδικασία υπευθυνότητας.

Σας παρακαλούμε όταν συναντήσετε μία διεύθυνση που δεν ισχύει πλέον, να θεωρήσετε ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος παρέλειψε να μας ενημερώσει και να μπείτε στον κόπο να μας την υποδείξετε.


Ο αριθμός τηλεφώνου και η ύπαρξη χρέωσης

 
Εμείς προτείνουμε σε όλους τους συναδέλφους, όταν μας δίνουν τα στοιχεία τους για καταχώριση στον κατάλογο, να συμπεριλαμβάνουν και τον αριθμό του επαγγελματικού τους τηλεφώνου.

Σε περιπτώσεις που ενημερωνόμαστε για κάποια ανενεργή διεύθυνση, θα μπορούσαμε θεωρητικά να χρησιμοποιήσουμε τον αριθμό τηλεφώνου του συναδέλφου, για να συνεννοηθούμε μαζί του για τη διόρθωσή της, αλλά στην πράξη υπάρχει πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι η υποστήριξη του καταλόγου με συνεχείς εγγραφές, διορθώσεις εγγραφών και διαγραφές έχει ένα κόστος το οποίο καταβάλουμε οι συντελεστές της τοποθεσίας, ώστε αυτή η υπηρεσία να σας παρέχεται δωρεάν και να διευκολύνεται έτσι η ανάπτυξη του καταλόγου.

Αυτή η ευχάριστη όμως λέξη "δωρεάν", έχει κάποια όρια. Δεν θα μπορούσαμε για παράδειγμα να αναλάβουμε επιπλέον και τη χρέωση υπεραστικών και διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων προς τους κατόχους ακύρων διευθύνσεων αλληλογραφίας.

Μπορεί σήμερα ο κατάλογος να περιλαμβάνει λίγες εκατοντάδες εγγραφών, αλλά όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα ξεπεράσει τις 10.000 και τότε το κόστος συντήρησής του μέσω της χρήσης τηλεφώνου θα είναι απλησίαστο, για να το καλύψουμε με τους δικούς μας πόρους.

Ξέρετε τις προθέσεις μας, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν κινείται με τις καλές προθέσεις των ανθρώπων, αλλά με το χρήμα.

Το διαδίκτυο περνάει την παιδική του ηλικία. Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για μία παιδική χαρά, ένα πάρτι πληροφοριών, γνώσης και διασκέδασης που όλα είναι free. 

Αυτό μπορεί να ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα γρήγορα θα γίνει αντιληπτό ότι και στο internet ποτέ δεν θα υπάρξουν βιώσιμες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους με τους γνωστούς, παραδοσιακούς τρόπους, τη χορηγία, τη διαφήμιση, τη συνδρομή, κλπ.
top


copyright Odontiatriki.gr 2000-2004