ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 

Τα στοιχεία των πρόσφατων μετρήσεων


Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2003 από τις πολύ γνωστές και έγκυρες εταιρείες δημοσκοπήσεων AGB, Focus, KResearch και VPRC, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 12% που ήσαν το 2000, στο 27%.

Όπως καταλαβαίνετε, αν και θα το θέλαμε πολύ, δεν υπάρχουν ειδικές έρευνες για το πόσοι είναι οι οδοντίατροι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αλλά αναλύοντας τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών μπορούμε να κάνουμε μία σοβαρή προσέγγιση αυτού του αριθμού.

Τα στοιχεία στα οποία στηρίζουμε αυτό το άρθρο είδαν το φως της δημοσιότητας από τον δικτυακό τόπο του in.gr στις 18 Νοεμβρίου 2003 και μπορείτε να τα βρείτε (για όσο χρόνο θα παραμείνουν στα αρχεία της τοποθεσίας) στη διεύθυνση :

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=497000&lngDtrID=252


 

Εντυπωσιακή αύξηση


Ασφαλώς το γεγονός ότι οι χρήστες υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 3 χρόνια δείχνει μία εντυπωσιακή δυναμική του φαινομένου. Η Ελλάδα έπαψε πια να εμφανίζει μία αποκαρδιωτική εικόνα και αυτό επιβεβαιώνεται από ένα ακόμα στοιχείο που προέκυψε από αυτές τις έρευνες.

Το 9,5% που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Επομένως την ερχόμενη άνοιξη το ποσοστό των ελλήνων χρηστών αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 40%.Τι μπορούμε να πούμε για τους Οδοντίατρους ;


Από αυτές τις έρευνες προέκυψαν δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία.

Η διείσδυση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις (όπου βρίσκεται σχεδόν το 90% των Οδοντιάτρων) ήδη υπερβαίνει το 44% και άλλο ένα 13,1% δηλώνει ότι θα αποκτήσει πρόσβαση μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Αυτά τα νούμερα βέβαια αφορούν τον γενικό πληθυσμό και είναι λογικό ότι οι επιστήμονες γενικότερα θα πρέπει να έχουν αισθητά μεγαλύτερα ποσοστά από το μέσο όρο, σε σχέση με τα ποσοστά των ανθρώπων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ή επαγγέλματα όπως είναι οι εργάτες, οι τεχνίτες, οι υπάλληλοι κ.α.

Μία συντηρητική εκτίμηση με βάση αυτές τις μετρήσεις, θα ήταν να θεωρήσουμε πως οι οδοντίατροι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το 40%. Κι αν δεν είναι, τότε σίγουρα θα το ξεπεράσουν μέσα στο 2004.Η ηλικία των χρηστών


Όλοι γνωρίζουμε ότι οι νεώτερες γενιές έχουν καλύτερη σχέση με τους υπολογιστές, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις μεγάλες ηλικίες.

Το ενδιαφέρον που προέκυψε από αυτές τις έρευνες είναι ότι το 97% των χρηστών έχει ηλικία μεταξύ 13-54 χρόνων. Επομένως μπορεί οι πιτσιρικάδες να είναι πολύ πιο ένθερμοι χρήστες, αλλά οι παραγωγικές ηλικίες δεν απέχουν ή δεν είναι αδιάφορες, όπως πιστεύουν αρκετοί.Η συχνότητα των επισκέψεων


Οι επισκέψεις των χρηστών είναι συχνές. Το 61% συνδέεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και  το 26% συνδέεται 2-3 φορές το μήνα.


Η συμπεριφορά των επιχειρήσεων


Η συμπεριφορά των επιχειρήσεων μοιάζει κάπως με τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων ανθρώπων. Είναι λίγο ...εκτός. Καθόλου περίεργο αφού οι επιχειρηματίες είναι στην πλειονότητά τους άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Το 4,6% έχει αποκτήσει εταιρική τοποθεσία και το 17% χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.


Επίλογος


Ξέρετε, όταν προσπαθούμε να πείσουμε ανθρώπους στους διάφορους χώρους της Οδοντιατρικής  να συνεργαστούν μαζί μας και να μας δώσουν δεδομένα και πληροφορίες για να τα διαθέσουμε στους επισκέπτες μας, η συνήθης επωδός που ακούγαμε ήταν ότι δεν αξίζει τον κόπο.

" Έλα μωρέ, ποιός ασχολείται τώρα με το Internet στην Ελλάδα..."

Από αυτή την άποψη, τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι το διαδίκτυο έπαψε πια να είναι ο φτωχός συγγενής που κινείται στο περιθώριο των εξελίξεων, μας χαροποιούν.

Μακάρι γρήγορα να δούμε και μία μεταστροφή των αντιλήψεων που θα βοηθήσει το έργο μας και θα λειτουργήσει τελικά προς όφελος των επισκεπτών καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες και καλύτερες τοποθεσίες.

topcopyright Odontiatriki.gr 2000-2004