Οδοντιατρική Σύννεφα
Ημερολόγιο
Metadata

Τελευταία δημοσίευση:
13 Δεκεμβρίου 2012

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Validators
Χειρουργός Οδοντίατρος ή απλά Οδοντίατρος;
Οδοντιατρική κλινική
Η Οδοντιατρική είναι χειρουργική ειδικότητα
Ίσως να έχετε προσέξει ότι στις επαγγελματικές κάρτες και στις πινακίδες των ιατρείων τους, άλλοι οδοντίατροι προτιμούν να αναφέρονται με τον όρο "Οδοντίατρος" και άλλοι με τον όρο "Χειρουργός Οδοντίατρος".

Τί σημαίνει όμως αυτό; Ότι κάποιοι οδοντίατροι είναι χειρουργοί και κάποιοι άλλοι δεν είναι;

Φυσικά όχι. Η Οδοντιατρική είναι από τη φύση της μία χειρουργική ειδικότητα της Ιατρικής και όλοι οι οδοντίατροι κάνουν μικρής κατά κανόνα εκτάσεως χειρουργικές επεμβάσεις στα δόντια και στους παρακείμενους ιστούς. Συνεπώς όλοι είναι χειρουργοί.

Το πώς προέκυψε η ..διπλή ονομασία της ειδικότητας των οδοντιάτρων είναι μία ιστορία που πηγαίνει πίσω στο χρόνο...
Πρακτικοί και επιστήμονες οδοντίατροι
Η εξήγηση για την εμφάνιση του όρου "Χειρουργός Οδοντίατρος", που διδαχτήκαμε από τους καθηγητές μας στα φοιτητικά μας χρόνια, έχει ως εξής:

Πριν από την ίδρυση Οδοντιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πολύτιμο έργο της ανακούφισης από τον πονόδοντο και τις αναγκαστικές εξαγωγές δοντιών, τα είχαν αναλάβει άνθρωποι με πρακτικές και εμπειρικές γνώσεις.

Αργότερα όμως, όταν άρχισαν να αποφοιτούν οι πρώτοι οδοντίατροι από το πανεπιστήμιο, έπρεπε με κάποιο τρόπο να γίνει η διάκρισή τους από τους πρακτικούς .."συναδέλφους" τους και γι' αυτό κρεμούσαν έξω από τα ιατρεία τους ταμπέλες στις οποίες κάτω από το όνομά τους έγραφαν : "Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών", "Χειρουργός Οδοντίατρος" ή "Επιστήμων Οδοντίατρος".

Η σκοπιμότητα ήταν να τονιστεί πως αυτοί οι άνθρωποι είχαν φοιτήσει στο πανεπιστήμιο και είχαν υποστεί επιστημονικού επιπέδου εκπαίδευση για να μπορούν να πραγματοποιούν οδοντιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, σε αντιδιαστολή με τους αγύρτες, γυρολόγους και πρακτικούς οδοντίατρους που ασκούσαν εκείνη την εποχή το επάγγελμα.

Σταδιακά καθιερώθηκε ο τίτλος χειρουργός οδοντίατρος και έγινε παράδοση.
Η ιστορική εξέλιξη
Με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των αποφοίτων της Οδοντιατρικής Σχολής μεγάλωνε και ο αριθμός αλλά και η απήχηση των πρακτικών οδοντιάτρων στον κόσμο μειωνόταν. Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν δεκαετίες, αλλά τελικά η άσκηση της Οδοντιατρικής πέρασε εξ' ολοκλήρου στους επιστήμονες οδοντίατρους.

Τώρα πια δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να δίνεται έμφαση στη λέξη "χειρουργός" αφού ήταν αυτονόητη η επεμβατική φύση της οδοντιατρικής πράξης. Έτσι άρχισε σιγά-σιγά να ατονεί η χρησιμοποίηση του επιθετικού προσδιορισμού "χειρουργός" και να εμφανίζονται οδοντίατροι οι οποίοι προτιμούσαν να τον παραλείπουν.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση. Άλλοι οδοντίατροι αυτοχαρακτηρίζονται οδοντίατροι και άλλοι χειρουργοί οδοντίατροι. Αν συνυπολογίσει δε κανείς και την εμφάνιση των οδοντιατρικών ειδικοτήτων αντιλαμβάνεται γιατί σε μερίδα του κόσμου υπάρχει μία σύγχυση για το τί είναι αυτό που τους διαφοροποιεί μεταξύ τους.

Με βάση το συντακτικό της γλώσσας μας, αν κάποιοι λέγονται χειρουργοί οδοντίατροι, τότε κάποιοι άλλοι που λέγονται μόνο οδοντίατροι, είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι χειρουργοί αλλά κάτι άλλο. Εξ' ου και η απορία, αν δηλαδή ο οδοντίατρος και ο χειρουργός οδοντίατρος κάνουν τα ίδια πράγματα στο ιατρείο τους.

Ίσως οι περισσότεροι οδοντίατροι να προτιμούν να χρησιμοποιούν και τη λέξη χειρουργός για λόγους παράδοσης, ίσως άλλοι εκτιμούν ότι δίνει στόμφο και περισσότερο επιστημονικό και κοινωνικό κύρος στον οδοντίατρο.
Ο φόβος του χειρουργείου
Οδοντίατρος ή Χειρουργός Οδοντίατρος, αν είναι μόνο θέμα προτίμησης και όχι ουσίας, ας είναι. Δεν έχει και τόση σημασία. Ή μήπως όχι;

Υπάρχει και μία ιατρική φιλοσοφία που υποκρύπτεται πίσω από τη μία ή την άλλη προτίμηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος είναι ο φόβος που εμπνέει ο οδοντίατρος στον κόσμο, τότε από αυτή την άποψη εκείνοι που προτιμούν να λέγονται απλά οδοντίατροι , αν μη τι άλλο, ηχούν περισσότερο φιλικοί.

Είναι κάπως αντιφατικό από τη μία μεριά να κάνουμε προσπάθειες εμείς οι οδοντίατροι για να μειώσουμε το φόβο του ασθενούς και το στρες της εξέτασης ή της επέμβασης με διάφορες τεχνικές και την ίδια ώρα έξω από την πόρτα μας να έχουμε επιλέξει να είναι γραμμένη η λέξη "Χειρουργός".

Αυτή η λέξη υποσυνείδητα περνάει στον ψυχισμό του ασθενούς, μπαίνει μαζί με το σώμα του μέσα στο ιατρείο και κάθεται μαζί του στην οδοντιατρική έδρα.

Ο καλός γιατρός δε χρειάζεται να προκαλεί δέος στον ασθενή του, αλλά αντλεί σεβασμό, με την ανθρωπιά του, τις γνώσεις του και την ποιότητα των υπηρεσιών του.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2023
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster