ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

  


Το κείμενο αυτό έχει γραφεί για λόγους επαγγελματικού προσανατολισμού.
Αποτελεί περιγραφή του οδοντιατρικού επαγγέλματος στις ΗΠΑ και συντάκτης του είναι το γραφείο Στατιστικής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας αυτής της χώρας.

Mπορεί να χρησιμεύσει στους μαθητές των λυκείων στην Ελλάδα, για να σχηματίσουν γνώμη γύρω από τα βασικά χαρακτηριστικά του οδοντιατρικού επαγγέλματος που είναι κοινά σε όλες τις χώρες. 

Δίνει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την οργάνωση των οδοντιατρικών σπουδών στις ΗΠΑ, μία προσφιλή για το υψηλό επίπεδο της Οδοντιατρικής επιστήμης χώρα προπτυχιακών και κυρίως μεταπτυχιακών σπουδών.

Χρήσιμες είναι και για τους συναδέλφους οι πληροφορίες που αναφέρονται σε στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό, την επαγγελματική διαστρωμάτωση, τις προοπτικές και το εισόδημα των Οδοντιάτρων αυτής της χώρας.Η  φύση  της  εργασίας


Οι Οδοντίατροι κάνουν διαγνώσεις, προλαμβάνουν ασθένειες και θεραπεύουν τα δόντια και τους ιστούς της στοματικής κοιλότητας.

Απομακρύνουν την τερηδόνα, κάνουν σφραγίσματα, εξετάζουν ακτινογραφίες, κάνουν προληπτικές εμφράξεις στα δόντια των παιδιών, ισιώνουν τα στραβά δόντια και αποκαθιστούν εκείνα που έχουν σπάσει.

Επίσης κάνουν εξαγωγές δοντιών, χειρουργικές επεμβάσεις στα ούλα και στα οστά των γνάθων, για να αντιμετωπίσουν τα νοσήματα των ούλων και παίρνουν μέτρα για να κατασκευάσουν τεχνητές οδοντοστοιχίες που θα αντικαταστήσουν τα δόντια που έχουν χαθεί .

Οι Οδοντίατροι δίνουν οδηγίες για τη διατροφή, το βούρτσισμα των δοντιών, τη χρησιμοποίηση του νήματος, τα φθοριούχα σκευάσματα, κάνουν ενέσεις με αναισθητικά φάρμακα και γράφουν συνταγές για αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα.


Στην εργασία τους οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ποικιλία εξοπλισμού, όπως είναι τα ακτινογραφικά μηχανήματα, τα τρυπάνια, οι ανιχνευτήρες, οι οδοντάγρες και τα νυστέρια.

Φορούν μάσκες, γάντια και προστατευτικά γυαλιά για να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και τους ασθενείς τους από λοιμώδη νοσήματα.

Οι οδοντίατροι στον ιδιωτικό τομέα κάνουν πολλές εργασίες όπως είναι η διατήρηση φορολογικών βιβλίων και η αγορά εξοπλισμού και υλικών. Μπορεί να προσλάβουν και να εποπτεύουν βοηθούς οδοντιάτρων, υγειονολόγους - οδοντίατρους, τεχνίτες οδοντιατρικού εργαστηρίου και προσωπικό υποδοχής.


Οι ειδικότητες


Οι περισσότεροι είναι Γενικοί Οδοντίατροι, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών υπηρεσιών. Ορισμένοι ασκούν μία από τις εννέα Οδοντιατρικές Ειδικότητες.

Οι Ορθοδοντικοί, οι πολυαριθμότεροι των εξειδικευμένων Οδοντιάτρων, ισιώνουν τα στραβά δόντια ασκώντας πιέσεις επάνω τους με σιδεράκια.  

Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα, οι Γναθοχειρουργοί κάνουν εγχειρήσεις μέσα στο στόμα και στα οστά των γνάθων.

Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι Οδοντίατροι μπορεί να είναι :

Παιδοδοντίατροι :  

κάνουν οδοντιατρική προσαρμοσμένη στα παιδικά δόντια

Περιοδοντολόγοι :  

θεραπεύουν τα ούλα και τα οστά που             στηρίζουν τα δόντια

Προσθετολόγοι :  

αντικαθιστούν τα χαμένα δόντια με ακίνητες κατασκευές όπως είναι οι στεφάνες και οι γέφυρες ή με κινητές όπως είναι οι κινητές οδοντοστοιχίες 

Ενδοδοντιστές :  

θεραπεύουν το εσωτερικό των δοντιών

Οδοντίατροι  δημόσιας  υγείας :  

εργάζονται για την καλή στοματική υγεία και την πρόληψη των οδοντικών νοσημάτων στο σύνολο του πληθυσμού

Στοματοπαθολόγοι :  

ασχολούνται με όλα τα νοσήματα που παρουσιάζονται μέσα στο στόμα

Ακτινολόγοι Οδοντίατροι :  

κάνουν διαγνώσεις των νοσημάτων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου με τη χρησιμοποίηση τεχνολογιών απεικόνισηςΟι  συνθήκες  εργασίας


Οι περισσότεροι Οδοντίατροι εργάζονται 4 με 5 ημέρες την εβδομάδα.
Ορισμένοι εργάζονται τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Οι περισσότεροι Οδοντίατροι πλήρους απασχόλησης εργάζονται γύρω στις 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν αρκετοί που δουλεύουν περισσότερο.


Αρχικά οι Οδοντίατροι μπορεί να εργάζονται περισσότερες ώρες για να στηρίξουν το ιατρείο τους. Οι πεπειραμένοι Οδοντίατροι συχνά εργάζονται λιγότερο και ένας σημαντικός αριθμός συνεχίζει να εργάζεται για μερικές ώρες την ημέρα αρκετά χρόνια μετά από τη συνηθισμένη ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι περισσότεροι Οδοντίατροι εργάζονται μόνοι τους, δηλαδή έχουν δικό τους ιατρείο στο οποίο εργάζονται μόνοι ή με μικρό αριθμό βοηθητικών συνεργατών. Ορισμένοι Οδοντίατροι έχουν συνεταίρους και λίγοι εργάζονται για άλλους Οδοντίατρους, ως συνεργάτες.


Η  απασχόληση


Οι Οδοντίατροι το 2000 ήσαν 152.000 περίπου. ( Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι 285.000.000, προκύπτει δηλαδή μία αναλογία  ενός οδοντίατρου για 1875 κατοίκους).

Σχεδόν όλοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, γύρω στο 80% των Οδοντιάτρων του ιδιωτικού τομέα εργάζονται ο καθένας μόνος του και 13% συνεργάζονται. 

Ένας μικρός αριθμός μισθωτών Οδοντιάτρων εργάζονται σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία και κλινικές.

 

Η  εκπαίδευση,  τα  προσόντα  και  η  εξέλιξη


Στις 50 Πολιτείες και την περιοχή της Columbia θα πρέπει οι Οδοντίατροι να διαθέτουν άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος. 

Στις περισσότερες Πολιτείες, ο υποψήφιος θα πρέπει να αποφοιτήσει από μία Οδοντιατρική Σχολή αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και να περάσει από γραπτές και προφορικές εξετάσεις για να αποκτήσει αυτή την άδεια.

Σήμερα, γύρω στις 17 Πολιτείες απαιτούν από τους Οδοντίατρους να αποκτήσουν άδεια ειδικότητας για να μπορέσουν να ασκήσουν μία από τις ειδικότητες της Οδοντιατρικής. Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν 2 με 4 χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών και σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικές για τη συγκεκριμένη Πολιτεία εξετάσεις ειδικότητας.

Οι περισσότερες άδειες αυτού του είδους επιτρέπουν στους Οδοντίατρους την ταυτόχρονη άσκηση της γενικής οδοντιατρικής και της ειδικότητας. 

Οι Οδοντίατροι που θέλουν να διδάξουν ή να κάνουν έρευνα συνήθως χρειάζονται 2 έως πέντε χρόνια επιπλέον σπουδών σε προηγμένη οδοντιατρική εκπαίδευση που παρέχεται σε προγράμματα οδοντιατρικών σχολών ή νοσοκομείων.Οι οδοντιατρικές σχολές απαιτούν τουλάχιστον 2 χρόνια προ-οδοντιατρικής, κολεγιακού επιπέδου, εκπαίδευσης. Ωστόσο οι περισσότεροι φοιτητές οδοντιατρικής έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο Bachelor. Η προ-οδοντιατρική εκπαίδευση δίνει έμφαση στο πέρασμα των μελλοντικών φοιτητών στις επιστήμες.

Όλες οι οδοντιατρικές σχολές απαιτούν από τους υποψηφίους να περάσουν από ένα τεστ. Όταν επιλέγουν τους φοιτητές τους, οι σχολές λαμβάνουν υπ' όψη τους την επίδοση σε αυτό το τεστ, το μέσο όρο της βαθμολογίας τους από την προηγούμενη εκπαιδευτική βαθμίδα και τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν από τις συστατικές επιστολές και τις προσωπικές συνεντεύξεις.

Η εκπαίδευση στις οδοντιατρικές σχολές συνήθως διαρκεί 4 χρόνια. Οι σπουδές αρχίζουν με σεμινάρια και εργαστηριακή εργασία στις βασικές επιστήμες, περιλαμβανομένων της ανατομίας, της μικροβιολογίας, της βιοχημείας και της φυσιολογίας. Επίσης αυτή την περίοδο παρέχονται τα αρχικά μαθήματα στις κλινικές επιστήμες, περιλαμβανομένων των εργαστηριακών τεχνικών.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι φοιτητές αναλαμβάνουν τη θεραπεία ασθενών, συνήθως στις οδοντιατρικές κλινικές, υπό την επίβλεψη οδοντιάτρων που διαθέτουν επαγγελματική άδεια.

Οι περισσότερες οδοντιατρικές σχολές παρέχουν πτυχία με τον τίτλο DDS (Doctor of Dental Surgery). Οι υπόλοιπες δίνουν πτυχία με έναν ισοδύναμο τίτλο σπουδών, DMD (Doctor of Dental Medicine).Η Οδοντιατρική απαιτεί διαγνωστικές ικανότητες και επιδεξιότητα χειρισμών. Οι Οδοντίατροι θα πρέπει να διαθέτουν καλή οπτική μνήμη, εξαιρετική αίσθηση του μικροχώρου και των σχημάτων, υψηλό βαθμό επιδεξιότητας των χεριών και επιστημονική αντίληψη.

Θα χρειαστούν επιχειρηματικές ικανότητες, αυτοπειθαρχία και ευχέρεια στην επικοινωνία για να επιτύχουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Οι μαθητές των λυκείων και οι σπουδαστές των κολεγίων που θέλουν να γίνουν Οδοντίατροι θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα βιολογίας, χημείας, φυσικής, υγιεινής και μαθηματικών.

Ορισμένοι απόφοιτοι των οδοντιατρικών σχολών εργάζονται κοντά σε οδοντίατρους που έχουν εδραιώσει την επαγγελματική τους παρουσία, ως συνεργαζόμενοι για ένα έως δύο χρόνια, για να αποκτήσουν εμπειρία και χρήματα για την απόκτηση του δικού τους εξοπλισμού.

Οι περισσότεροι απόφοιτοι ωστόσο αγοράζουν ένα προϋπάρχον ιατρείο ή ανοίγουν ένα καινούριο αμέσως μετά από την αποφοίτησή τους. Κάθε χρόνο, γύρω στο ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των νέων αποφοίτων παρακολουθούν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για να προετοιμαστούν για την απόκτηση μίας ειδικότητας στη συνέχεια.

 

Οι προοπτικές του επαγγέλματος


Η απασχόληση των Οδοντιάτρων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό από ότι τα υπόλοιπα επαγγέλματα ως το 2010. Αν και η αύξηση της απασχόλησης θα προσφέρει κάποιες ευκαιρίες εργασίας, οι περισσότερες θέσεις θα προκύψουν από το μεγάλο αριθμό των Οδοντιάτρων που θα συνταξιοδοτηθούν.

Οι επαγγελματικές προοπτικές θα είναι καλές εάν ο αριθμός των νέων αποφοίτων κρατηθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Η ζήτηση οδοντιατρικών υπηρεσιών θα αυξηθεί σημαντικά ως το 2010. Καθώς το ποσοστό των ανθρώπων της μέσης ηλικίας θα αυξάνεται, ένας μεγάλος αριθμός θα χρειαστεί υποστήριξη με πολύπλοκες οδοντιατρικές εργασίες όπως είναι οι γέφυρες. Επιπλέον οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι περισσότερο πιθανό να διατηρήσουν τα φυσικά τους δόντια, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και επομένως θα χρειαστούν περισσότερη φροντίδα από ότι στο παρελθόν.

Οι νεώτερες γενιές θα συνεχίσουν να χρειάζονται προληπτικές εξετάσεις παρά τις εξελίξεις όπως είναι η φθορίωση του πόσιμου νερού, που μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας.

Η οδοντιατρική φροντίδα θα εστιαστεί περισσότερο στην πρόληψη, περιλαμβανομένης της διδασκαλίας της σωστής στοματικής υγιεινής. 
Οι Οδοντίατροι θα προσφέρουν όλο και περισσότερο υπηρεσίες που θα στοχεύουν στη διατήρηση των δοντιών, παρά σε θεραπείες όπως τα σφραγίσματα.

Η εξέλιξη στην οδοντιατρική τεχνολογία θα επιτρέψει επίσης στους Οδοντίατρους να προσφέρουν περισσότερο αποτελεσματικές και λιγότερο επώδυνες θεραπείες στους ασθενείς τους.

Ωστόσο η απασχόληση των οδοντιάτρων δεν αναμένεται να αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο οι απαιτήσεις για οδοντιατρικές υπηρεσίες. Καθώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα διευρύνονται, οι Οδοντίατροι είναι πιθανό να προσλαμβάνουν περισσότερους βοηθούς Οδοντιάτρων και Υγιεινολόγους Οδοντίατρους για να αναλάβουν τις υπηρεσίες ρουτίνας.

 

Το εισόδημα


Το μέσο ετήσιο εισόδημα των Οδοντιάτρων που αμείβονται με μισθό ήταν το 2000 129.030 $ . Οι αποδοχές ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των ετών στο επάγγελμα, την περιοχή, τις ώρες απασχόλησης και την ειδικότητα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι Οδοντίατροι στον ιδιωτικό τομέα κερδίζουν περισσότερα από τους μισθωτούς Οδοντίατρους. Ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό Οδοντιάτρων ανήκει σε αυτή την κατηγορία. 

Όπως συμβαίνει και με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί οι Οδοντίατροι αναλαμβάνουν οι ίδιοι να πληρώσουν για την ασφάλεια υγείας, ζωής και για τα συνταξιοδοτικά τους  δικαιώματα.top
copyright Odontiatriki.gr 2000-2002