Οδοντιατρική Σύννεφα
Ημερολόγιο
Metadata

Τελευταία δημοσίευση:
13 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη δημοσίευση:
8 Δεκεμβρίου 2001

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Validators
Η περίπτωση της Χριστίνας Ιακωβίδου
Περίπτωση Ιακωβίδου
Η εικόνα του οδοντίατρου
Έχουμε δει κατά καιρούς τα ΜΜΕ να ασχολούνται με την οδοντίατρο Χριστίνα Ιακωβίδου. Η θορυβώδης εμφάνισή της στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής υπήρξε ερέθισμα για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι (αν ισχύει το "πρέπει") η επαγγελματική εικόνα του οδοντίατρου.
Η δημόσια αντιπαράθεση
Όσον αφορά την ίδια την κυρία Ιακωβίδου, φαίνεται πως η δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Σύλλογο, μάλλον την έκανε συμπαθή στην κοινή γνώμη, τουλάχιστον στην αρχή. Το άσχημο ήταν ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν εκείνες οι τηλεοπτικές συζητήσεις, δόθηκε προς τα έξω η εντύπωση πως στο χώρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής κυριαρχούν συντηρητικές αντιλήψεις και αναχρονιστικά συντεχνιακά αντανακλαστικά.
Η δύναμη των μέσων ενημέρωσης
Το οξύμωρο στην περίπτωση της κυρίας Ιακωβίδου είναι ότι χάρη στην πειθαρχική της δίωξη για αθέμιτη αξιοποίηση των Μ.Μ.Ε., γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη προβολή. Αυτή άλλωστε είναι η δύναμη των μέσων ενημέρωσης. Όσο περισσότερο τους αντιστέκεσαι, τόσο περισσότερο τα προκαλείς.

Ενώ η συγκεκριμένη οδοντίατρος είχε καταφέρει ως τότε με τις επιλογές της να αποκτήσει περιορισμένη δημοσιότητα, η προβολή της μετά την πειθαρχική της δίωξη απογειώθηκε. Το να φιλοξενηθεί ως πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών, είναι βέβαιο ότι ήταν πέρα από κάθε προσδοκία της.
Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, μέθοδοι και μέσα
Αν δεχθούμε πως είναι αληθή όσα της καταλογίζουν, η κυρία Ιακωβίδου χρησιμοποίησε την εμφάνισή της και τη δημοσιότητα για να προσελκύσει πελατεία. Θα μπορούσε όμως το βασικό της κίνητρο να έχει σχέση με την ανθρώπινη ματαιοδοξία ή κάτι άλλο.

Το σίγουρο είναι ότι στις μέρες μας ευδοκιμούν οι αθέμιτοι τρόποι προσέλκυσης ασθενών και ίσως ο δρόμος που διάλεξε η κυρία Ιακωβίδου να είναι περισσότερο "in" μιας και συμβαδίζει με το life style της εποχής.

Οι υπόλοιποι που επιλέγουν αθέμιτους τρόπους για να προσελκύσουν ασθενείς, συνήθως χρησιμοποιούν άλλα μέσα, ανάλογα με το τι διαθέτει ο καθένας στο οπλοστάσιό του.

Όλοι αυτοί οι τρόποι ουσιαστικά επιδιώκουν το ίδιο αποτέλεσμα. Να φαντάζουν στα μάτια του κόσμου οι συγκεκριμένοι γιατροί πως είναι καλύτεροι επιστήμονες από αυτό που πραγματικά είναι. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μία προσπάθεια τεχνητής διόγκωσης της επιστημονικής αξίας ορισμένων συναδέλφων που γίνεται σε βάρος των υπολοίπων που είναι πραγματικά πιο αξιόλογοι, αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους.

Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός προβλέπεται να ενταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια . Αυτό θα εντείνει την προσπάθεια προσέλκυσης ασθενών και έχουμε να δούμε πράγματα που δεν τα έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Άρα κάποιους κανόνες, αρχές και κατευθύνσεις θα πρέπει να τα επανεξετάσουμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2023
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster