Αρχική



Κατάλογοι



Επ. Εκδηλώσεις



Βιβλία



Αρχείο



Επικοινωνία






 

$

 






Πως εκδηλώνεται ο φόβος ;


Κατ' αρχήν δε φοβούνται όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό ή με τον ίδιο τρόπο.
Επειδή ο φόβος είναι ένα κλασσικό συναίσθημα διαφυγής,  γι' αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που φοβάται, να είναι ο τύπος του ασθενή που διαρκώς αναβάλλει την απόφασή του να κλείσει ένα οδοντιατρικό ραντεβού ή που το ματαιώνει εύκολα αφού το κλείσει.

Μερικές φορές μπορεί ο φοβισμένος ασθενής να μη θελήσει καν να μπει στη διαδικασία να ενημερώσει το γιατρό του για την ακύρωση ενός ραντεβού, επειδή αυτή η ενέργεια συνιστά μία δύσκολη ομολογία φόβου και αποτελεί μία σημαντική πηγή στρες για τον ίδιο.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άσχημα σε ανύποπτο χρόνο, ακόμα και στη σκέψη εικόνων σχετικών με την οδοντιατρική.  Άλλοι μπορεί να νοιώθουν ανησυχία και ένταση το προηγούμενο βράδυ πριν από το ραντεβού τους με τον οδοντίατρο, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να νοιώσουν νευρικότητα όταν βρεθούν στην αίθουσα αναμονής ή μόλις την τελευταία στιγμή, όταν θα καθίσουν στην οδοντιατρική πολυθρόνα.

Οι περισσότεροι νοιώθουν μία ακαθόριστη δυσφορία, μία αδιαθεσία. 
Τα χέρια τους ιδρώνουν ή είναι παγωμένα και τρέμουν ελαφρά την ώρα που ο γιατρός ετοιμάζεται να κάνει την ένεση του αναισθητικού ή μπροστά στη θέα των εργαλείων.

Οι φοβισμένοι ασθενείς κάθονται χαρακτηριστικά στην άκρη - άκρη της οδοντιατρικής πολυθρόνας και σφίγγουν ασυναίσθητα με τα χέρια τους τα μπράτσα της . Μπορεί εκείνη την ώρα τα χείλη τους να "παγώσουν"  ή να τους πιάσει "λογοδιάρροια" εξ' αιτίας του στρες. Χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία στο χώρο του ιατρείου, ξαφνικά μπορεί να νοιώσουν έξαψη ή ότι  κρυώνουν.

Εποπτεύουν με το βλέμμα τους διαρκώς το χώρο γύρω τους και παρακολουθούν με ανησυχία όλες τις κινήσεις που κάνει ο γιατρός και ο βοηθός του. Μπορεί να  είναι τόσο σφιγμένοι που δεν μπορούν να κρατήσουν το φυσιολογικό ρυθμό της αναπνοής τους. Νοιώθουν ένα βάρος να τους πιέζει στο στήθος και να τους εμποδίζει να αναπνεύσουν κανονικά.

Όποια κι αν είναι τα συμπτώματα εκδήλωσης του φόβου, ένα είναι βέβαιο. Αν φοβάστε, δεν υπάρχει περίπτωση να το μπερδέψετε με κάτι άλλο. Το ξέρετε κι εσείς, αλλά το αντιλαμβάνεται και ο γιατρός σας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθείτε ότι δεν συμβαίνει. 

Είναι προτιμότερο να το εξομολογηθείτε στο γιατρό σας και να μην το αρνηθείτε αν πρώτος εκείνος σας ρωτήσει. Η καταπίεση του φόβου δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αντιθέτως είναι μία λάθος προσέγγισή του.



Αν υποκύψετε στο φόβο


Αν δεν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε το φόβο σας,  αλλά τον αφήσετε να σας κρατήσει μακριά από τους οδοντίατρους, είναι σαν να ετοιμάζετε μία πρόσκληση επίσκεψης και άλλων ανεπιθύμητων καταστάσεων για το μέλλον.

Η συστηματική αποφυγή επίσκεψης στον οδοντίατρο σας αφήνει ανυπεράσπιστο απέναντι στα στοματικά νοσήματα, στη βαθμιαία καταστροφή των δοντιών και την προβληματική κατάσταση των ούλων. Το στόμα γίνεται δύσοσμο, το χαμόγελο παύει πια να είναι όμορφο και χρειάζεται να κρυφτεί πίσω από ένα χέρι, ενώ η άρθρωση της ομιλίας γίνεται προβληματική.

Η ανασφάλεια για την αναπνοή και το χαμόγελο έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά σας στην προσωπική σας ζωή, στο επαγγελματικό σας περιβάλλον και στην ευρύτερη κοινωνική σας συμμετοχή. Ο ψυχισμός σας επηρεάζεται αναπόφευκτα, η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας δέχεται πλήγματα και η αυτοπεποίθησή σας ψαλιδίζεται.
 
Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου και ταλαιπωρίας είναι πιθανό να σας οδηγήσουν στην ακραία εκτίμηση ότι θα πρέπει να χάσετε όλα σας τα δόντια για να απαλλαγείτε κάποτε από αυτά τα προβλήματα. Ουσιαστικά δηλαδή οδηγείστε στην παραίτησή σας από το κομμάτι της υγείας που αφορά το στόμα σας.



Τι μπορείτε να κάνετε


Μην περιμένετε να νικήσετε πρώτα το φόβο σας για τον οδοντίατρο και μετά να  τον επισκεφθείτε. Κάντε ακριβώς το αντίθετο. Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο και μιλήστε του γι' αυτά που νοιώθετε. Κανένας οδοντίατρος δεν πρόκειται μόλις περάσετε το κατώφλι του ιατρείου του να σας πάρει με το ζόρι και να σας βασανίσει πάνω στην οδοντιατρική πολυθρόνα.

Κανένας δεν πρόκειται να προχωρήσει στη θεραπεία του στοματικού σας προβλήματος, αν δε σας βοηθήσει πρώτα να θεραπευθείτε από τον ανεξέλεγκτο φόβο για την οδοντιατρική θεραπεία.
 

Εσείς θα πρέπει στην αρχή να ρίξετε το βάρος σας στην επιλογή του κατάλληλου γιατρού. Η θεραπευτική του προσέγγιση θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον ασθενή και να τον αντιμετωπίζει ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα και όχι μόνο ως ένα σετ δοντιών.



1  2  3  4





top


copyright Odontiatriki.gr 2000-2002