ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 


Δεν  είστε  μόνοιΟι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να επισκεφθούν τον οδοντίατρο. Επομένως αν νοιώθετε κι εσείς έτσι, μη νομίζετε ότι είστε μόνοι και μην αισθάνεστε άσχημα.

Εξ αιτίας αυτού του φόβου πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν οδοντιατρικό check up και να απευθυνθούν στον οδοντίατρο, ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πονόδοντου.


Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να απομυθοποιήσετε το φόβο σας. Οι πραγματικές του διαστάσεις είναι μικρότερες από ότι φαντάζεστε. Αυτός ο φόβος δεν είναι ούτε τρομερός, ούτε ανίκητος και κυρίως δεν χρειάζεται να τον αντιμετωπίσετε μόνοι. 

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο καταλληλότερος άνθρωπος που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο για τον οδοντίατρο είναι ο ίδιος ο οδοντίατρος. Είναι ο άνθρωπος που έχει τις γνώσεις, τα μέσα και προπαντός τη διάθεση για να  το κάνει.


Συνήθως οι άνθρωποι που φοβούνται, προτιμούν να υποστούν τον πονόδοντο και να τον αντιμετωπίσουν μόνοι τους με παυσίπονα και αντιβιοτικά. Ίσως να μην έχουν πειστεί ότι με αυτόν τον τρόπο διαχειρίζονται ανορθόδοξα το πρόβλημά τους και ότι ανοίγουν την πόρτα και σε άλλα προβλήματα που θα έρθουν αργότερα, ως επακόλουθο αυτής της τακτικής τους.

Το οξύμωρο είναι ότι όσοι αποφεύγουν τον οδοντίατρο από φόβο μήπως πονέσουν, τελικά θα πονέσουν και θα ταλαιπωρηθούν πολύ περισσότερο επειδή δεν θα πάνε στον οδοντίατρο.Από  που  προέρχεται  ο  φόβος ;Ο φόβος έρχεται από μακριά και έχει πολλές καταβολές.  Είναι ένα συναίσθημα σύνθετο  και μπορεί να αποτελείται από πολλά ξεχωριστά κομμάτια, διαφορετικά για κάθε άνθρωπο.

Ο τρόπος που γίνεται η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το μακρινό παρελθόν της οδοντιατρικής,  ο "αφόρητος"  χαρακτήρας του πονόδοντου , η παρουσίαση του οδοντίατρου μέσα από την τέχνη , η φύση της οδοντιατρικής χειρουργικής , οι κακοί οδοντίατροι, είναι μερικές από τις πηγές και τους παραπόταμους αυτού του φόβου.


Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών


Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μαθαίνεται και καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Ο γιατρός που θα κάνει ένεση στο παιδί επειδή δεν τρώει το φαγητό του ή δεν κάθεται φρόνιμα ήταν ένας από τους "μπαμπούλες" που μεγάλωσαν πολλές γενιές ανθρώπων. 

Πριν ακόμα τα παιδιά έρθουν σε επαφή με τον οδοντίατρο και αποκτήσουν τις δικές τους εμπειρίες ακούν συχνά τους μεγαλύτερους να αφηγούνται ιστορίες με προβλήματα των δοντιών ή προβληματικές εμπειρίες με οδοντίατρους και συνδέουν στο μυαλό τους τον οδοντίατρο με ένα πρόσωπο που προκαλεί ή σχετίζεται με τον πόνο.


Το ιστορικό παρελθόν της Οδοντιατρικής


Η Οδοντιατρική κουβαλάει από το μακρινό της παρελθόν μία αρνητική παράδοση. Έχει συνδεθεί στην ιστορική της διαδρομή με τον πόνο.

Η Οδοντιατρική είναι ουσιαστικά επιστήμη του εικοστού αιώνα και ιδίως του δεύτερου μισού του.  Είναι σχετικά λίγες οι δεκαετίες που χρησιμοποιούνται αξιόπιστα και πλήρως αποτελεσματικά φάρμακα για την αναισθητοποίηση στην περιοχή του στόματος .

Για πολλούς αιώνες πριν, κάποιοι άνθρωποι με πρακτικές γνώσεις προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσους υπέφεραν από τα δόντια τους και στην πραγματικότητα έκαναν επεμβάσεις χειρουργικού τύπου χωρίς αναισθητοποίηση. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτές οι εμπειρίες ήσαν εξαιρετικά επώδυνες για τους ασθενείς.

Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα περνούσε ως πληροφορία με διάφορους τρόπους από γενιά σε γενιά. Ο απόηχός της, εξασθενημένος πλέον, φθάνει ως τις μέρες μας και τον συναντάμε κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η εικόνα του Οδοντίατρου μέσα από την τέχνη


Όπως είναι επόμενο, αυτή η παράδοση επηρέασε την εικόνα του οδοντίατρου όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τις καθημερινές συζητήσεις, το χιούμορ, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και γενικότερα την τέχνη.

Το οδοντιατρικό επάγγελμα χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για ταινίες θρίλερ. Θεωρήθηκε ως μία ιδιότητα που παραπέμπει σε σκοτεινές και έντονα δυσάρεστες συγκινήσεις και γι' αυτό προσφέρεται για να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα αγωνίας, μυστηρίου και προσμονής βασανιστικού πόνου.


Ο  "αφόρητος"  πονόδοντος


Ο πονόδοντος είναι από τους πιο έντονους πόνους που μπορεί να νοιώσει ο άνθρωπος.  Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόκληση πονόδοντου έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για το βασανισμό ανθρώπων. Επομένως τέτοιο πόνο είναι λογικό κάποιος και να τον φοβάται και να τον αποφεύγει.

Η ανασφάλεια και η ύπαρξη της παραμικρής πιθανότητας να βιώσουμε αυτόν τον πόνο στο οδοντιατρείο, έστω και για λίγο, είναι μία πολύ καλή δικαιολογία για να φοβάται κανείς τα οδοντιατρεία και τους οδοντίατρους. 2  3  4

top
copyright Odontiatriki.gr 2000-2002