ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 

 

   

Ιοί  μεταξύ  οδοντιάτρων

πορεί να έχετε δει την ταινία  "You've got mail"  με τον Tom Hanks και τη Meg Ryan  (1998) .  Εκεί παρουσιαζόταν  η  ρομαντική  πλευρά της  νέας τεχνολογίας, η οποία όμως δεν είναι η μόνη.

Μπορεί το Internet, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι υπόλοιπες εφαρμογές της πληροφορικής να μας φέρνουν υπό προϋποθέσεις πιό κοντά και να μας δίνουν καινούργιες δυνατότητες, δεν παύουν όμως να στερούνται κινδύνων, περιορισμών και ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν μεταξύ μας πολλοί ιοί  με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.  Το γεγονός ότι καθημερινά παίρνουμε  "μολυσμένες"  επιστολές, ακόμα και από γνωστούς μας, σημαίνει ότι αρκετοί στο χώρο της Οδοντιατρικής δεν έχουν πάρει στα σοβαρά τα θέματα της ασφάλειας.

Οι W32.Badtrans, JS.Exception.Exploit και JS.SeekerB  καθώς και πολλοί άλλοι ιοί που μας προέκυψαν προσφάτως ανιχνεύονται από τα περισσότερα προγράμματα antivirus, αρκεί αυτά να υπάρχουν και να είναι ενημερωμένα. Δυστυχώς όμως η νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει μας κάνει να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα μόνο όταν αυτό προκύψει.


Το  Internet  δεν  είναι  μόνο  Hobby είναι  κυρίως  business


σοι δεν ασχολούνται και πολύ με το Internet μπορεί να έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι ένας χώρος ελευθερίας, δίχως ευθύνες, συνέπειες ή υποχρεώσεις. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Επειδή οι ενέργειές μας ή οι παραλείψεις μας μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ή βλάβες σε άλλους, ισχύουν κανόνες και νόμοι που πρέπει να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε.

Οι επενδύσεις που γίνονται στο χώρο της νέας τεχνολογίας, σε όλο τον κόσμο, ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι επόμενο ότι τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα ώστε είναι αδύνατο οι μορφές ηλεκτρονικής παραβατικότητας να μένουν στο μέλλον ατιμώρητες. 


Συνήθεις  μορφές  παραβατικότητας  και  αλληλογραφία


ια την ώρα οι συνήθεις παρανομίες στο Internet αφορούν τη χρήση των πιστωτικών καρτών, την πρόσβαση σε απαγορευμένες περιοχές του διαδικτύου (υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας, στρατός, αεροδρόμια κ.α.) την πρόκληση βλάβης σε ηλεκτρονικές τοποθεσίες, την πορνογραφία ανηλίκων, τη δημοσίευση προσβλητικού - υβριστικού υλικού, το copyright κλπ.

Όλα αυτά φαίνεται να μην μας αγγίζουν, γιατί δεν ασχολούμαστε με τέτοια θέματα. Υπάρχουν όμως άλλα πράγματα που ήδη χρησιμοποιούμε, όπως είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία, που μπορούν εν αγνοία μας να μας μπλέξουν σε άσχημες καταστάσεις.

Για παράδειγμα οι ιοί που διακινούνται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αν δεν έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα, μπορούν να μας καταστήσουν συνεργούς τους με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό νομικά.

Οι ιοί είναι εξαιρετικά μικρά προγράμματα που μπορούν να κάνουν μεγάλες καταστροφές κυρίως επειδή μπαίνοντας στον υπολογιστή καθενός από εμάς χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που έχουμε αποθηκευμένες εκεί, για να κάνουν κακό σε τρίτους. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες ο ιός θα έβλαπτε μόνο εμάς και το κακό θα σταματούσε στον υπολογιστή μας.

Ο Seeker για παράδειγμα μπαίνει στο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούμε, βρίσκει τις διευθύνσεις όσων μας έχουν στείλει επιστολές, αντιγράφει το θέμα τους και στέλνει "απαντητικές" επιστολές με τον ιό.

Με αυτό τον τρόπο οι φίλοι και οι συνεργάτες μας βλέπουν ότι η επιστολή είναι η απάντηση που περιμένουν, θεωρούν την πηγή αξιόπιστη και ανοίγουν τα συνημμένα, οπότε μολύνονται. Αν αυτοί με τη σειρά τους δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης, θα καταλάβουν την ύπαρξη του προβλήματος αφού πρώτα μολύνουν τους δικούς τους γνωστούς.

 

Συναλλαγές  και  αξιοπιστία


Seeker μας ήρθε με επιστολές από δύο γνωστές επιχειρήσεις πώλησης οδοντιατρικών μηχανημάτων.  Δυστυχώς αυτό δείχνει ότι ακόμα και στον επαγγελματικό χώρο υπάρχει άγνοια που αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων των ίδιων των επιχειρήσεων.

Στην εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έρχονται για να μείνουν και να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν υπερασπίζονται την ηλεκτρονική μορφή της επιχείρησής τους.

Ποιος θα στείλει email σε μία εταιρεία όταν έχει ακούσει πως δεν χρησιμοποιεί συστήματα ασφαλείας  και έχει στο παρελθόν προκαλέσει προβλήματα στους υπολογιστές των πελατών της;  Και όταν λίγο αργότερα αυτή η εταιρεία ξεκινήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο των προϊόντων της, ποιος θα την εμπιστευθεί για τις ηλεκτρονικές του συναλλαγές;


Τα  στοιχειώδη  μέτρα  προφύλαξης


τους περισσότερους είναι γνωστά, τουλάχιστον εν μέρει,  ποιά είναι τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας .Το πρόβλημα είναι ότι ισχύει σε αυτή την περίπτωση ότι ισχύει και για το Aids. Ξέρουμε ότι υπάρχει στη ζωή μας, αλλά δεν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό.

Αυτά τα μέτρα που θα μας εξασφαλίσουν ικανοποιητική προστασία από τους ιούς και άλλα προβλήματα ασφάλειας περιλαμβάνουν : 

Ένα καλό (ευτυχώς είναι φθηνό) πρόγραμμα antivirus το οποίο θα ενημερώνεται 1-2 φορές το μήνα για νεώτερους ιούς από το Internet.

Σωστή ρύθμιση του προγράμματος antivirus ώστε να αποδίδει το σύνολο των δυνατοτήτων του. 

Εξοικείωση των ανθρώπων που χειρίζονται τους υπολογιστές με τις λειτουργίες του προγράμματος antivirus για αποτελεσματική συνεργασία. Υπάρχουν φορές που το πρόγραμμα προειδοποιεί αλλά ο άνθρωπος το παραβλέπει, όπως επίσης υπάρχουν φορές που το πρόγραμμα μπορεί να σημάνει εσφαλμένα συναγερμό.

Εκτός από τα εισερχόμενα της αλληλογραφίας να δίνουμε ακόμα προσοχή στις δισκέτες και τα CDRom που μας δίνουν φίλοι και συνεργάτες. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας να τα σκανάρουμε με το πρόγραμμα antivirus.

Να μην δίνουμε εύκολα στο Internet τα προσωπικά μας στοιχεία και να μη χρησιμοποιούμε τα ίδια usernames και passwords για να γίνουμε μέλη σε διαφορετικά sites . Μην ξεχνάτε ότι είναι εύκολο να παρακολουθήσουν τις διαδρομές που ακολουθούμε κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο.

Να αλληλογραφούμε και να κάνουμε συναλλαγές μόνο με αξιόπιστες και ασφαλείς πηγές.

Είναι πολύ χρήσιμο, αν υπάρχει και δεύτερος υπολογιστής να έχει όλα τα προγράμματα (με τις συγκεκριμένες εκδόσεις) που χρησιμοποιούμε. Τα διάφορα προγράμματα εφαρμογών βγαίνουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να συνεργάζονται με τα λειτουργικά προγράμματα των υπολογιστών μας, μίας συγκεκριμένης έκδοσης.

Αν χαλάσει ο υπολογιστής μας είναι πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουμε το λειτουργικό μας σύστημα ( Windows 98, Me, XP, κ.α.) και στη συνέχεια να αναγκαστούμε να αλλάξουμε και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα γιατί θα είναι παλαιότερης έκδοσης και δεν θα μπορούν να συνεργασθούν μαζί του.
Ισχύει δηλαδή στο software ότι και στο hardware. Αν θελήσουμε να αλλάξουμε ένα εξάρτημα, είναι πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουμε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μαζί με αυτό για να είναι συμβατά.

Και φυσικά το σπουδαιότερο !  Αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα. Επιβάλλεται να υπάρχει ένα CD-Recorder για να μπορούμε να αποθηκεύουμε εκτός σκληρού δίσκου τα αρχεία μας, τα έγγραφά μας , τη μουσική μας, τις φωτογραφίες μας, τα στοιχεία της ατζέντας μας με πρόσωπα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, την αλληλογραφία μας, τα φαξ που έχουμε στείλει και τις εργασίες που έχουμε προγραμματίσει, τα αγαπημένα μας, τις βάσεις δεδομένων μας και ότι άλλο δουλεύουμε στον υπολογιστή μας.


Το Hollywood και η πραγματικότητα


την ταινία μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια συνάντησης των δύο πρωταγωνιστών , η  Meg Ryan  περίμενε με αγωνία ένα  email  στον υπολογιστή της. 
Είθε η μόνη αγωνία που θα σας κάνει να νοιώσετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μοιάζει με προσμονή ευχάριστων μηνυμάτων και όχι με θρίλερ κακόβουλων επιθέσεων.top
copyright Odontiatriki.gr 2000-2001