ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 

 

Δημόσια συζήτηση

Ένας συνάδελφός μας από την Κρήτη θίγει σε επιστολή του θέματα που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και κρίναμε σκόπιμο ο διάλογός μας μαζί του να γίνει δημοσίως.

 


Η επιστολή


Γειά σας από την Κρήτη. Συγχαρητήρια για την έως τώρα προσπάθειά σας. Εύχομαι να συνεχίσετε και στο μέλλον με την ίδια όρεξη. Ο χώρος του διαδικτύου (όσον αφορά το οδοντιατρικό πεδίο) είχε ανάγκη από ένα site σαν το δικό σας.

Ονομάζομαι Καστρίτης Μάνος και είμαι γενικός οδοντίατρος στην πόλη της Σητείας. Θα ήθελα να σκεφθείτε την ιδέα να δημιουργήσετε στο site σας ένα "νομικό" τμήμα. Ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να αναφέρεται στα εξής:

1. Τους κανόνες λειτουργίας οδοντιατρείου. (Όλοι τους έχουμε ακουστά, αλλά ποιοι είναι επίσημα; Ποιοι νόμοι διέπουν τη λειτουργία των γραφείων μας;)

2. Τι χώροι (και πως πρέπει να είναι διαμορφωμένοι) είναι απαραίτητοι  για την άδεια λειτουργίας ενός οδοντιατρείου;

3. Τι εξοπλισμός είναι απαραίτητος; (πχ Πυροσβεστήρας, Σύστημα φώτων ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής, κλπ)

4. Τι προβλέπεται νομικά για τη χρήση ακτινογραφικών μηχανημάτων από τους οδοντίατρους; (πχ  υποχρεωτική επένδυση των τοίχων με μόλυβδο; Ξεχωριστό δωμάτιο ακτινογραφιών; Επιτρέπεται η χρήση μηχανημάτων πανοραμικών - κεφαλομετρικών ακτινογραφιών σε ένα οδοντιατρείο;)

5. Κανόνες ασηψίας, κατάλληλα υλικά κατασκευής δαπέδων, τοίχων κλπ (Πως προβλέπεται να απορρίπτονται τα αιχμηρά αντικείμενα; Οι περίσσειες από τις εμφράξεις αμαλγάματος;)

Γενικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από εμάς για να είμαστε σίγουροι ότι και την εργασία μας κάνουμε με ασφάλεια για εμάς και τους ασθενείς μας, αλλά και καλυμένοι είμαστε από κάθε έλεγχο (της εκάστοτε επιτροπής ελέγχου λειτουργίας οδοντιατρείου) στον οποίο μπορεί να υποβληθούμε.

Τέλος, καλό θα είναι να υπάρχει και ένα σημείο που θα μπορούμε όλοι μας να υποβάλλουμε ερωτήσεις νομικού ενδιαφέροντος κλπ ώστε αυτές να απαντώνται από ειδικούς.


Κάτι άλλο που πραγματικά λείπει από τον ελληνικό κυβερνοχώρο είναι ένα forum οδοντιατρικού ενδιαφέροντος (κάτι σαν το newsgroup sci.med.dentistry πχ). Προσωπικά πιστεύω ότι αν δημιουργήσετε κάτι τέτοιο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι το πιο επιτυχημένο τμήμα του site σας. Όλοι θα έχουν κάτι να ρωτήσουν, να συμβουλευτούν, ή να συμβουλέψουν (και οδοντίατροι αλλά και ασθενείς).

 

Αυτές είναι οι προτάσεις μου. Συνεχίστε την προσπάθειά σας.
Φιλικά
Μάνος Καστρίτης

Η απάντησή μας


Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ποτέ δεν είναι περιττά.


Περί νομικού τμήματος και προδιαγραφών λειτουργίας οδοντιατρείων


Όσον αφορά τη δημιουργία  νομικού τμήματος  και τις προδιαγραφές για τη λειτουργία των οδοντιατρείων  υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι ημών. 
Όταν η πολιτεία νομοθετεί για τους οδοντίατρους, συζητά τα νομοσχέδια με την Ομοσπονδία μας  και όταν ψηφίζονται οι νόμοι, την ενημερώνει για τις διατάξεις που τίθενται σε ισχύ.  Η Ομοσπονδία με τη σειρά της ενημερώνει τους κατά τόπους Συλλόγους.  Εκτός από την ενημέρωση που έχουν αυτοί οι φορείς, βοηθούν την πολιτεία στην εφαρμογή τους και στον έλεγχο.

Εμείς μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και να τις δημοσιεύσουμε, αλλά αν στο μέλλον υπάρξει κάποια τροποποίηση και εμείς δεν ενημερωθούμε εγκαίρως και αρμοδίως με ένα δελτίο τύπου, θα δίνουμε παρά τη θέλησή μας, λάθος πληροφόρηση στους επισκέπτες μας για σοβαρά θέματα.  Αυτός είναι ο λόγος που δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Δυστυχώς και στο χώρο μας έχει επικρατήσει το συγκεντρωτικό-γραφειοκρατικό  μοντέλο ενημέρωσης. Πιστεύουν ότι ο άνθρωπος πρέπει να πάει στην πληροφορία και όχι η πληροφορία στον άνθρωπο.

Ελπίζουμε στο μέλλον να γίνει αντιληπτό ότι το site μας είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης ενημέρωσης του οδοντιατρικού κόσμου. Δεχόμαστε  1800-2000 επισκέψεις οδοντιάτρων το μήνα και προσφερόμαστε 24 ώρες το 24ωρο να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τον Έλληνα Οδοντίατρο, από όποιον φορέα και αν προέρχεται, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Για την ώρα, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (υπάρχει στον κατάλογο των διευθύνσεων) για να βρείτε μερικές από τις απαντήσεις που σας ενδιαφέρουν.


Οι συμβουλές των ειδικών


Όσον αφορά τη γνωμοδότηση ειδικών πάνω σε διάφορα θέματα, μέσα από τις σελίδες μας,  θα σας πούμε ότι είναι και δική μας επιθυμία. Οι τρόποι εξασφάλισης αυτής της συνεργασίας είναι δύο. Η συνεργασία έναντι αμοιβής και η προσφορά. 
Επειδή εμείς δεν αμειβόμαστε για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ελπίζουμε στο μέλλον η στάση μας να βρει μιμητές και στο χώρο των επαϊόντων.


Η δημιουργία Οδοντιατρικού forum


Τέλος, για τη δημιουργία ενός  forum οδοντιατρικού ενδιαφέροντος  της μορφής των newsgroups,  θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και δημοφιλές.  Το θέμα είναι να συμφωνήσουν εκτός από εμάς κι εσάς  και πολλοί άλλοι.

Αυτή η μορφή διακίνησης πληροφοριών και επικοινωνίας προϋποθέτει τη συμμετοχή των επισκεπτών και αυτό δεν θα πρέπει να το θεωρήσετε δεδομένο.
Στη χώρα μας το Ιντερνετ δεν είναι πολύ διαδεδομένο ακόμα και οι περισσότεροι από όσους το χρησιμοποιούν προτιμούν να παρακολουθούν όσα συντελούνται παρά να συμμετάσχουν.

Εκτιμούμε ότι πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσει το ενδιαφέρον των συναδέλφων για τέτοιους θεσμούς γιατί δε σας κρύβουμε ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει την πόρτα σε πάρα πολλά σημαντικά πράγματα που έχουμε σχεδιάσει για τη συνέχεια.

Για να μη νομίσετε ότι εμείς είμαστε εκείνοι που στεκόμαστε εμπόδιο στη δημιουργία του forum, θα αφήσουμε το θέμα ανοιχτό. Αν υπάρξουν κι άλλοι συνάδελφοι που θα μας το ζητήσουν μετά από εσάς, θα αναθεωρήσουμε τις επιφυλάξεις μας για το timing.


Σας ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας και μας δώσατε την αφορμή να αναφερθούμε σε αυτά τα θέματα. 

Με εκτίμηση
Odontiatriki.grtop
copyright Odontiatriki.gr 2000-2001