Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Πρώτη δημοσίευση:
29 Μαΐου 2008

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Αναβάθμιση της τοποθεσίας μας με βάση τα web standards
web standards validation

The World Wide Web Consortium

Το World Wide Web Consortium (W3C) είναι μια διεθνής κοινοπραξία η οποία αναπτύσσει τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες για τον Παγκόσμιο Ιστό, τα οποία θα του εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οργανισμοί από ολόκληρο τον κόσμο και από διαφορετικά πεδία, γίνονται μέλη του W3C για να συμμετάσχουν σε ένα ουδέτερο (μη εταιρικό) τόπο, σε συζητήσεις και εργασίες για την ανάπτυξη των προτύπων του.

Τις λειτουργίες του W3C διαχειρίζονται από κοινού το MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) στη Γαλλία και το Keio University στην Ιαπωνία.

Μεταξύ των υπερ-τετρακοσίων μελών του περιλαμβάνονται πανεπιστήμια, ινστιτούτα, κρατικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και οι μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των νέων τεχνολογιών όπως Microsoft, Adobe, Apple, ΙΒΜ, Intel, Lexmark, AOL, Mozilla, Opera, Oracle, Sun, Nokia, Canon, Samsung, Motorola, Siemens, Toshiba, Vodafone, Xerox, Yahoo ..

Το W3C έχει επίσης Γραφεία (World Offices) σε δεκαπέντε περιοχές σε όλο τον κόσμο (Μάϊος 2008). Τα Γραφεία του W3C δουλεύουν με τις τοπικές κοινότητες του Παγκόσμιου Ιστού για να προάγουν τις τεχνολογίες του W3C στις τοπικές γλώσσες, να διευρύνουν τη γεωγραφική βάση του W3C και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συμμετοχή στις δραστηριότητες του W3C. Τοπικό γραφείο λειτουργεί και στην Ελλάδα.

Οι συστάσεις του W3C, η συμμόρφωση των ιστοσελίδων και οι browsers

Το W3C χαράσσει όπως προαναφέραμε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ιστού και εκδίδει τις απαραίτητες οδηγίες για την κατασκευή των ιστοσελίδων. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στον παγκόσμιο ιστό τηρεί με ακρίβεια αυτές τις συστάσεις κι ας μην γίνεται αυτό αντιληπτό από τους επισκέπτες.

Ο λόγος για τον οποίο τα λάθη και οι παραλείψεις των κατασκευαστών των ιστοσελίδων δεν εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στους επισκέπτες τους, είναι η φιλευσπλαχνία των προγραμμάτων περιήγησης.

Συγκεκριμένα οι κατασκευαστές των web browsers έχουν προβλέψει να λειτουργούν με δύο τρόπους, σε standards ή σε quirks mode. Αν ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας ορίσει στην αρχή της σε ποιά γλώσσα και σε ποιά έκδοσή της έχει γράψει τον κώδικά της, τότε ο browser διαβάζει τον κώδικα σε standards mode και δεν συγχωρεί τα συντακτικά λάθη.

Σε διαφορετική περίπτωση αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να δείξει επιείκεια, εργάζεται σε quirks mode και προσπαθεί να ερμηνεύσει τις προθέσεις του κατασκευαστή της ιστοσελίδας, ώστε να τις αποδώσει, έτσι όπως πιθανολογεί ότι θα ήθελε ο κατασκευαστής της.

Η ποιοτική αναβάθμιση των ιστοσελίδων μας

Εκτιμώντας ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες ιστού, αποφασίσαμε στην Οδοντιατρική να ακολουθήσουμε πλήρως τις επίσημες συστάσεις του W3C και να συμμορφώσουμε απόλυτα τη σύνταξη του κώδικα των ιστοσελίδων μας με τα ισχύοντα web standards.

Ίσως ήδη να προσέξατε ορισμένα εικονίδια που προσθέσαμε σε κάποιες από τις σελίδες μας. Είναι μία εργασία που κάνουμε παράλληλα με τις αλλαγές του layout των σελίδων μας και η οποία θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες.

Τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα εικονίδια και πως μπορείτε κι εσείς να τα χρησιμοποιήσετε, θα σας το εξηγήσουμε ευθύς αμέσως.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2023
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster