Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Πρώτη δημοσίευση:
13 Ιανουαρίου 2010

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Οδοντιατρική Τηλεόραση
Web TV
Η ταχύτητα σύνδεσης καθορίζει το περιεχόμενο του ιστού
Το βίντεο στο διαδίκτυο το συναντάμε πλέον σε όλο και περισσότερους διαδικτυακούς τόπους αποσπώντας μεγαλύτερο μερίδιο από άλλους τρόπους παρουσίασης περιεχομένου, όπως είναι το κείμενο, η εικόνα και η ομιλία.

Τόσο το audio podcasting όσο και η web tv δεν είναι καινούριες τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι στην πραγματικότητα η μεταφορά ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος μέσω του διαδικτύου, η οποία κατέστη εφικτή μόλις οι ταχύτητες σύνδεσης των χρηστών αυξήθηκαν σε βαθμό που να επιτρέπουν το κατέβασμα και την ταυτόχρονη αναπαραγωγή ήχου και βίντεο χωρίς καθυστέρηση.

Αν οι ταχύτητες σύνδεσης στον παγκόσμιο ιστό ήσαν της τάξης των 10Mbps από την αρχή της λειτουργίας του, να είστε βέβαιοι ότι η web tv θα είχε εμφανιστεί πριν από 20 χρόνια.
Οδοντιατρική τηλεόραση και ραδιόφωνο
Και στο χώρο της Οδοντιατρικής μπορεί να δημιουργηθεί και να εκπέμψει το πρόγραμμά του ένα Οδοντιατρικό Ραδιόφωνο ή μία Οδοντιατρική Τηλεόραση. Το γεγονός ότι δεν απαιτούνται πλέον ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συχνότητες για τη μετάδοση του σήματος (αφού αυτό μπορεί να μεταδοθεί μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου), ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία απεριόριστων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, για κάθε χρήση ή προτίμηση.

Προφανώς όμως επειδή βρήκαμε παπά δε σημαίνει ότι θα θάψουμε οπωσδήποτε 5-6. Δηλαδή η παράκαμψη του προβλήματος της εύρεσης μίας διαθέσιμης ραδιο-τηλεοπτικής συχνότητας από μόνη της είναι μία καλή προϋπόθεση, αλλά δεν αρκεί για να δημιουργηθεί ένας ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός σταθμός και να εκπέμψει πρόγραμμα.

Για τα δεδομένα λειτουργίας ενός μέσου ιστότοπου σήμερα, η παραγωγή ενός ραδιοφωνικού προγράμματος είναι μία ακριβή επιλογή και η παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος είναι μία πανάκριβη έως απλησίαστη επιλογή. Και δεν είναι μόνο το κόστος.

Το ραδιοφωνικό και πολύ περισσότερο το τηλεοπτικό πρόγραμμα απαιτούν για την παραγωγή τους τη συνεργασία πάρα πολλών ανθρώπων, με διαφορετική επαγγελματική εξειδίκευση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν έχει παρά να ανακαλέσει στη μνήμη του κάποιος τους τίτλους τέλους μίας τηλεοπτικής εκπομπής (ή μίας ταινίας) για να αντιληφθεί πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να εργασθούν για τη δημιουργία της, αλλά και να αναλογιστεί πόσες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες απαιτούνται για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων ενός μη ζωντανού προγράμματος.

Συνεπώς αν συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα, η παραγωγή και η διάθεση στον ιστό ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος οδοντιατρικού ενδιαφέροντος είναι σήμερα εφικτή από τεχνολογικής πλευράς, εφόσον εξασφαλιστούν οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό και η σχετική τεχνογνωσία.
Η Οδοντιατρική Web tv
Η Οδοντιατρική προετοιμάζεται συστηματικά τα τρία τελευταία χρόνια για να αποκτήσει την τεχνογνωσία για την παραγωγή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος και τη διάθεσή του μέσω διαδικτύου.

Αυτό σημαίνει πως τώρα που οι ταχύτητες του adsl και η διαθέσιμότητά του σε σημαντικό τμήμα της χώρας ευνοούν τη μετάδοση αλλά και την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας βίντεο, είμαστε ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Σήμερα υπάρχει ο τρόπος μετάδοσης, η γνώση παραγωγής και χρειάζονται το ανθρώπινο δυναμικό και οι οικονομικοί πόροι για γίνει πραγματικότητα κάτι που πριν από μερικά χρόνια μόνο στη φαντασία κάποιου στο χώρο της Οδοντιατρικής θα μπορούσε να υπάρξει.
Money talks
Η παραγωγή ενός τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα σήμερα κοστίζει περίπου από 20.000 ως 200.000€. Αυτά τα ποσά αντιστοιχούν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας, για την ακρίβεια 40' προγράμματος και 20' διαφημίσεων.

Γίνεται αντιληπτό ότι παραγωγές αυτού του κόστους δεν μπορούν να γίνουν στον χώρο της Οδοντιατρικής. Η οροφή είναι πολύ - πολύ χαμηλότερα.

Κι αν η τηλεοπτική παραγωγή στο χώρο της Οδοντιατρικής είναι εξ ορισμού χαμηλοτάβανη, που βρίσκεται το δάπεδό της; Ποιο είναι το ελάχιστο κόστος μίας αξιοπρεπούς παραγωγής;

Όταν πρόκειται για την ποιότητα, ο καθένας μας τοποθετεί τον πήχη και με τα υποκειμενικά του κριτήρια και αυτό στην περίπτωσή μας μεταφράζεται σε κόστη παραγωγής 2.000 - 20.000€ για ένα 40λεπτο πρόγραμμα.

Αναρωτιέστε γιατί χρειάζεται να υπεισερχόμαστε σε τέτοιες λεπτομέρειες; Μα για να γίνει αντιληπτό ότι αν θέλουμε να δούμε 10 ώρες οδοντιατρικού τηλεοπτικού προγράμματος το χρόνο (για να μη μιλήσουμε για περισσότερο), θα απαιτηθούν 20.000 - 200.000€, ποσά που δεν μπορεί να διαθέσει οποιαδήποτε εκδοτική ομάδα ιστού στην ελληνική οδοντιατρική, παρά μόνον αν διευρυνθεί κατά πολύ ο αριθμός όσων στηρίζουν με οικονομικούς πόρους τη λειτουργία αυτών των ιστότοπων.

Στις δικές μας σκέψεις είναι η χρηματοδότηση της παραγωγής Οδοντιατρικής Web tv να στηριχθεί σε συνδρομές οδοντιάτρων και έσοδα από την οδοντιατρική αγορά. Το όποιο budget θα διαμορφώνεται κατ' έτος από αυτές τις εισροές, θα καθορίζει τον αριθμό, τη διάρκεια και το είδος των θεμάτων στα οποία θα αναφέρονται οι παραγωγές της επόμενης χρονιάς.

Αρκετές από τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία οδοντιατρικού τηλεοπτικού προγράμματος υπάρχουν, το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο, ιδιαιτέρως στην αντίξοη σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά αν ο σπόρος βρει πρόσφορο έδαφος στην Οδοντιατρική κοινότητα, όλα μπορούν να συμβούν και μάλτα να ξεκινήσουν άμεσα.

Και μία τελευταία επισήμανση. Λέγεται κατά κόρον ότι στην Ελλάδα η αγορά επιτρέπει την επιβίωση (χωρίς παράπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες να καλύπτουν το παθητικό του) μόνο 2-3 μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Περιττό να πούμε ότι στην Οδοντιατρική μπορεί να επιβιώσει ..μισός σταθμός παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος, ίσως και πιο λίγο, το 1/4, το 1/16, το 1/164..

Είναι στο χέρι μας να ενώσουμε το όποιο δυναμικό μπορούμε να διαθέσουμε ως κοινότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου ή κατά την προσφιλή και γραμμένη στο dna μας συνήθεια, να κάνουμε ο καθένας μόνος του, τη δική του αναιμική, ερασιτεχνική προσπάθεια.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2023
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster