Αρχική



Κατάλογοι



Επ. Εκδηλώσεις



Βιβλία



Αρχείο



Επικοινωνία






 

$

 







 
Internet  &  Web


 Μόλις τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο άρχισε να διεισδύει σε ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού και είναι αναμενόμενο οι καινούριοι όροι που έφερε στη ζωή μας να είναι πρωτόγνωροι και  η κατανόησή τους από αρκετούς, συγκεχυμένη.

Σκεφθήκαμε πως θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε σε δύο από τις σημαντικότερες έννοιες που χρησιμοποιούμε ευρέως στις συζητήσεις μας γύρω από τους υπολογιστές και το διαδίκτυο.

Το Internet και το Web. Έννοιες που πολύς κόσμος συγχέει, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνουν δύο διαφορετικά πράγματα.

Το Internet ή Net (στα ελληνικά διαδίκτυο), είναι το σύνολο των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, που έχουν συνδεθεί μεταξύ τους και μπορούν να επικοινωνούν. Η σύνδεσή τους έχει γίνει με διάφορα μέσα. Απλές τηλεφωνικές γραμμές, καλώδια, οπτικές ίνες, Wi-Fi, δορυφορικά δίκτυα και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το World Wide Web ή απλώς Web (στα ελληνικά Παγκόσμιος Ιστός ή Ιστός) είναι μία τεράστια συλλογή ιστοσελίδων. Μία παγκόσμια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια τρισεκατομμυρίων ιστοσελίδων, διάσπαρτα αποθηκευμένων σε εκατομμύρια υπολογιστές ανά τον κόσμο, που μπορεί να διαβαστεί χάρη στην υποδομή του Internet. Αποτελεί δηλαδή μία υπηρεσία που μας παρέχεται μέσω του Internet.

Το Web μαζί με το Email είναι οι δύο ευρύτερα χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες του Internet στις μέρες μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.



Η γέννηση του Internet


Το Internet ξεκίνησε το 1969 ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο UCLA, αρχικά ως ένα μικρό δίκτυο υπολογιστών που βρισκόντουσαν σε διαφορετικά πανεπιστήμια, σε σχετικά μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις.

Το όνομα του πρώτου αυτού ολιγομελούς δικτύου υπολογιστών ήταν ARPANET (από το DARPA, δηλαδή το Defense Advanced Research Projects Agency των Η.Π.Α. που ήταν ο χρηματοδότης του) και λειτούργησε στην αρχή με δραματικά μικρές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Πριν από το 1969 υπήρχαν μικρά δίκτυα υπολογιστών, συνδεδεμένων με καλώδια, οι οποίοι βρισκόντουσαν συνήθως στο ίδιο κτίριο και η απόσταση του ενός υπολογιστή από τον άλλο ήταν συνήθως μερικές δεκάδες μέτρα. Τέτοια δίκτυα συναντούσε κανείς σε πανεπιστήμια, κυβερνητικούς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτά τα μικρά δίκτυα ήσαν εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους. Εκείνο που άλλαξε με το ARPANET ήταν ότι για πρώτη φορά συνδέθηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν δεδομένα υπολογιστές που η μεταξύ τους απόσταση ήταν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται μικρομεσαία, ως προς τον αριθμό των συνδεδεμένων υπολογιστών και το εύρος της γεωγραφικής έκτασης στην οποία απλώνονταν, δίκτυα, διάσπαρτα στο εσωτερικό μίας χώρας. Αυτά τα δίκτυα προοδευτικά συνενώθηκαν σε τοπικό, εθνικό και διεθνικό επίπεδο και κατέληξαν να είναι σήμερα το τεράστιο δίκτυο που απλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελεί το Internet.

Η ονομασία διαδίκτυο ( internet ) του δόθηκε επειδή προέκυψε από τη σύνδεση πολλών μικρών δικτύων που προϋπήρχαν, εντάχθηκαν σε αυτό αργότερα, εξακολουθούν να εντάσσονται ακόμα και τώρα ή θα ενταχθούν στο μέλλον.



Η γέννηση του Web


Κι ενώ το Internet ξεκίνησε από την Αμερική, το World Wide Web ξεκίνησε από την Ευρώπη 22 χρόνια αργότερα, το 1991, από το CERN της Ελβετίας ( το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών), ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη υπό τον Tim Berners-Lee.

Ο Berners-Lee έθεσε τους δύο θεμέλιους λίθους για την μετέπειτα ανάπτυξη του παγκόσμιου ιστού, δηλαδή την παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια ιστοσελίδων. Το πρωτόκολλο μεταφοράς ιστοσελίδων HTTP και το συντακτικό της γλώσσας κατασκευής ιστοσελίδων HTML.



Το πρωτόκολλο HTTP


Το πρωτόκολλο HTTP ( HyperText Transport Protocol) είναι μία σειρά κανόνων επικοινωνίας υπολογιστών. Αυτό το πρωτόκολλο το δηλώνει ένας υπολογιστής στην αρχή της συνομιλίας του με έναν άλλο υπολογιστή που βρίσκεται μακριά του, για να συνεννοηθούν με ποιό τρόπο θα γίνει η μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των υπολογιστών. Κι επειδή ο όρος πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι λίγο δυσνόητος, ας δούμε πώς μπορούμε να τον περιγράψουμε με απλά λόγια.

Ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας ενός υπολογιστή με άλλους υπολογιστές ορίζει τα ακόλουθα :

Πώς θα διερευνήσει ο υπολογιστής σας εάν υπάρχει μία φυσική σύνδεση (με καλώδιο ή ασύρματη) με τον υπολογιστή με τον οποίο θέλει να συνδεθεί.

Πώς θα συστηθεί στον υπολογιστή στον οποίο ζητάει να συνδεθεί.

Πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση των διαφόρων χαρακτηριστικών της σύνδεσης που θα πραγματοποιηθεί.

Πώς θα αρχίζει και πώς θα τελειώνει κάθε πακέτο δεδομένων που θα αποστέλλεται.

Πώς θα είναι μορφοποιημένο το πακέτο.

Τί θα κάνει ο υπολογιστής σας τα πακέτα δεδομένων που έφτασαν κομμένα ή με λάθος μορφοποίηση.

Πώς θα τσεκάρει αν υπάρξει αναπάντεχη διακοπή της σύνδεσης και τί θα κάνει μετά για να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Πώς θα ολοκληρωθεί η σύνδεση και πώς θα γίνει η αποσύνδεση από τον μακρινό υπολογιστή.
 

Τα δύο βασικά πρωτόκολλα του internet είναι το IP (Internet Protocol) και το TCP (Transmission Control Protocol) και αναφέρονται συνήθως μαζί ως TCP/IP.


Άλλα γνωστά πρωτόκολλα επικοινωνίας υπολογιστών είναι τα εξής:

FTP ( File Transfer Protocol - πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων)
Finger
(Δίνει πληροφορίες για το προφίλ των χρηστών)
Gnutella
(Πρωτόκολλο αποστολής αρχείων από μεμονωμένο σε μεμονωμένο χρήστη)
Gopher (Πρόγονος των σημερινών μηχανών αναζήτησης του Web)
IMAP (Internet Message Access Protocol - Πρωτόκολλο πρόσβασης μηνυμάτων στο Internet)
IRC (Internet Relay Chat Protocol - Πρωτόκολλο διεξαγωγής ζωντανής συζήτησης με γραπτά μηνύματα στο Internet)
MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions -
Χαρακτηριστικά τύπου ηλεκτρονικών επιστολών)
POP3 (Post Office Protocol Version 3 - Πρωτόκολλο γραμματοκιβωτίου)
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol - Πρωτόκολλο μεταφοράς απλής επιστολής)
Telnet (Πρωτόκολλο πρόσβασης σε τερματικούς μακρινούς υπολογιστές)
 

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο πρωτόκολλο HTTP. Το πρωτόκολλο μεταφοράς ιστοσελίδων.

Θα έχετε ίσως προσέξει ότι οι διευθύνσεις που θέλετε να επισκεφθείτε στον παγκόσμιο ιστό ξεκινούν με http://  Αυτό ορίζουν οι τρόποι καλής συμπεριφοράς του υπολογιστή σας απέναντι στους υπόλοιπους υπολογιστές στο διαδίκτυο. Να δηλώσει από την αρχή το σύστημα κανόνων επικοινωνίας που θα χρησιμοποιήσει για να συνδεθεί με άλλους υπολογιστές στο διαδίκτυο, να ζητήσει και να κατεβάσει δεδομένα.

Το HTTP είναι ένα πρωτόκολλο (μία ομάδα κανόνων) μεταφοράς δεδομένων σε μορφή (υπερ)κειμένου από υπολογιστή σε υπολογιστή. Το υπερκείμενο είναι το συνηθισμένο κείμενο που όλοι γνωρίζουμε, το οποίο όμως έχει μερικές υπογραμμισμένες με έναν ειδικό τρόπο λέξεις.

Πίσω από κάθε ειδικά υπογραμμισμένη λέξη υπάρχει κρυμμένη η εντολή "πήγαινε και φέρε μου την εξής σελίδα". Κι επειδή πρόκειται για κείμενο μέσα από το οποίο ανοίγονται οι δρόμοι για να φτάσει κανείς σε άλλα κείμενα και άλλες σελίδες, ονομάστηκε υπερκείμενο.

Αφού ο υπολογιστής σας δηλώσει με ποιό πρωτόκολλο επικοινωνίας θα συνδεθεί με έναν μακρινό υπολογιστή του διαδικτύου, θα κατεβάσει δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί, θα τα παραλάβει και θα τα παρουσιάσει στην οθόνη σας.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται η χρησιμότητα του δεύτερου πονήματος του Berners-Lee, το συντακτικό της γλώσσας κατασκευής ιστοσελίδων HTML.



Η γλώσσα HTML


Ο υπολογιστής σας δεν θα κατεβάσει μόνο δεδομένα σε μικρά διαδοχικά πακέτα, αλλά μαζί με αυτά θα κατεβάσει και τις πληροφορίες για το πώς θα τα δείτε στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Αυτές οι οδηγίες παρουσίασης γράφονται στη γλώσσα HTML.

Η γλώσσα HTML (HyperText Markup Language - Γλώσσα επισήμανσης υπερκειμένου) είναι μία απλή γλώσσα κατασκευής ιστοσελίδων που, μεταξύ άλλων, δίνει οδηγίες στο πρόγραμμα παρουσίασης ιστοσελίδων που έχετε στον υπολογιστή σας, (πιθανότατα είναι ο Internet Explorer), για να ξέρει πώς να στήσει (να εμφανίσει) σε μορφή σελίδας στην οθόνη σας, τα δεδομένα που έφτασαν από έναν άλλο υπολογιστή που βρίσκεται μακριά, κάπου στο διαδίκτυο.

Ο Internet Explorer θα διαβάσει την HTML και θα εκτελέσει εντολές όπως ποιό χρώμα φόντου θα βάλει πίσω από το κείμενο της σελίδας, το μέγεθος, το χρώμα και τη γραμματοσειρά με την οποία θα εμφανίσει το κείμενο, που θα βάλει τις φωτογραφίες του κειμένου, ποιές λέξεις ή εικόνες θα λειτουργούν ως υπερσύνδεσμοι κλπ.

Το ότι οι οδηγίες δόμησης της ιστοσελίδας έχουν δοθεί σε γλώσσα HTML δηλώνεται στο τέλος μίας διεύθυνσης ιστοσελίδας που ζητάμε να κατεβάσουμε, ως κατάληξη .html ή .htm

 


Ένα παράδειγμα


Κι αφού σας δώσαμε με όσο γινόταν απλό τρόπο να καταλάβετε την προέλευση και το περιεχόμενο των εννοιών Internet και Web, ας ολοκληρώσουμε με ένα πρακτικό παράδειγμα, για το πως χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους όταν ζητάμε να επισκεφθούμε ή για την ακρίβεια, για να κατεβάσουμε προσωρινά στον υπολογιστή μας μία ιστοσελίδα.

Η πλήρης διεύθυνση αποθήκευσης αυτής της σελίδας που διαβάζετε τώρα, είναι : http://www.odontiatriki.gr/arxeio3/interweb.htm

Ας τη διαβάσουμε κομμάτι - κομμάτι :
http:// 
(ο υπολογιστής σας δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλο επικοινωνίας http για να κατεβάσει μία ιστοσελίδα)
www
.
  (που βρίσκεται στον παγκόσμιο ιστό)
odontiatriki.gr/ 
(στη διεύθυνση odontiatriki.gr)
arxeio3/  
(μέσα σε ένα φάκελο που λέγεται arxeio3)
interweb 
(το όνομα του αρχείου ιστοσελίδας ή πιο απλά το όνομα της ιστοσελίδας που θέλετε να κατεβάσετε λέγεται interweb)
.htm 
(και η γλώσσα κατασκευής της ιστοσελίδας είναι η html)

 


Επίλογος


Η ιστορία της γέννησης του διαδικτύου μπορεί αν αποδοθεί με το κατάλληλο ύφος να ακουστεί σαν ένα συναρπαστικό παραμύθι ή καλύτερα μία Ιλιάδα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι δικές μας όμως φιλοδοξίες είναι κατά πολύ μικρότερες αυτών του Ομήρου. Ελπίζουμε μετά από την ανάγνωση αυτού του άρθρου να αισθάνεστε κατά τι σοφότεροι περί του διαδικτύου και του ιστού.

Θα χαρούμε πολύ να μας θεωρήσετε ως ηθικούς αυτουργούς της απλούστευσης των εννοιών που παρουσιάσαμε.

Καλές περιηγήσεις.

 




top


copyright © Odontiatriki.gr :  2000-2006

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 19 Μαρτίου 2006
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means, without permission in writing from the webmaster