Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Πρώτη δημοσίευση:
9 Μαΐου 2003

Τελευταία δημοσίευση:
18 Μαρτίου 2009

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Η ανθρώπινη οδοντοφυΐα
Η οδοντοφυΐα
Τα ανθρώπινα δόντια
Ο άνθρωπος, όπως τα περισσότερα θηλαστικά, ανήκει στα διφυόδοντα. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της ζωής του αποκτά δύο γενιές δοντιών. Η πρώτη γενιά δοντιών είναι τα παιδικά, τα οποία ονομάζονται επίσης νεογιλά ή προσωρινά. Η δεύτερη γενιά δοντιών είναι τα δόντια των ενηλίκων, τα οποία ονομάζονται επίσης και μόνιμα.

Υπάρχουν επίσης ζώα μονοφυόδοντα, όπως οι θαλάσσιοι ίπποι και οι φώκιες, αλλά και ζώα πολυφυόδοντα, όπως τα περισσότερα ερπετά και τα ψάρια.

Ο άνθρωπος επίσης ανήκει στα ετερόδοντα. Στα ζώα δηλαδή των οποίων τα δόντια δεν είναι όμοια μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν σε μορφή, μέγεθος και λειτουργικότητα, ανάλογα με την γνάθο και την περιοχή της γνάθου στην οποία βρίσκονται.

Υπάρχουν και ομόδοντα ζώα, τα δόντια των οποίων είναι όμοια μεταξύ τους και διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος, όπως οι αλιγάτορες.
Γιατί υπάρχουν παιδικά δόντια και δόντια ενηλίκων;
Ένας άνθρωπος ηλικίας 70 ετών έχει περάσει το 90% της ζωής του με τα μόνιμα δόντια και μόλις το 6% της ζωής του με τα παιδικά. Γιατί άραγε η φύση, αφού μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκτούμε δύο φορές δόντια στη ζωή μας, θέλει να τα αλλάζουμε τόσο νωρίς;

Όσο κι αν θα ήταν ασυνήθιστη και ενδεχομένως αστεία η εικόνα, το να αλλάζαμε τα δόντια μας στο μέσο της ζωής μας σε ηλικία 35-40 χρόνων, θα ήταν μία πολύ φυσιολογική εξέλιξη αν η σκοπιμότητα της φύσης ήταν να αντικαταστήσει τα πρώτα μας δόντια, λόγω της φθοράς που θα έχουν υποστεί.

Το κλειδί για να καταλάβουμε γιατί αλλάζουμε τα δόντια μας πολύ νωρίς, στην ηλικία που πηγαίνουμε ακόμα στο δημοτικό σχολείο, είναι ότι τα δόντια μας δεν μεγαλώνουν. Από τη στιγμή που δημιουργούνται μέσα στα οστά των γνάθων έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις, τις οποίες διατηρούν για όσα χρόνια υπάρχουν.

Ενώ όμως τα δόντια μας φτιάχνονται από την αρχή στο οριστικό τους μέγεθος, τα οστά των γνάθων μας (όπως και τα υπόλοιπα οστά του σώματός μας) από την εμβρυϊκή ζωή μπαίνουν σε μία φάση διαρκούς ανάπτυξης που κρατάει μέχρι τα 20 ή και λίγο παραπάνω χρόνια.

Επειδή τα οστά των γνάθων είναι ο φυσικός χώρος διάπλασης, διευθέτησης και στήριξης των δοντιών και αυτός ο χώρος μεταβάλλεται συνεχώς τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής μας, η φύση δεν θα μπορούσε να μας αφήσει χωρίς δόντια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να λύσει λοιπόν το πρόβλημα της αντιστοίχισης των σταθερών διαστάσεων των δοντιών, με τις διαστάσεις των γνάθων που βρίσκονται σε διαρκή ανάπτυξη αυτή την περίοδο, επέλεξε τέσσερεις μηχανισμούς.
Το σχέδιο της φύσης
Α. Υπάρχουν δύο διαδοχικές οδοντοφυΐες με δόντια διαφορετικών διαστάσεων. Η πρώτη οδοντοφυΐα αποτελείται από δόντια μικρών διαστάσεων, για να περάσουμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, τότε που οι γνάθοι μας είναι ακόμα πολύ μικρές. Η δεύτερη οδοντοφυΐα που ακολουθεί μερικά χρόνια αργότερα, αποτελείται από δόντια μεγαλυτέρων διαστάσεων, για να ταιριάξουν με τις γνάθους μας που εκείνη την περίοδο φτάνουν στο τέλος της ανάπτυξής τους και σταθεροποιούνται σε μέγεθος.

Β. Οι δύο οδοντοφυΐες έχουν διαφορετικό αριθμό δοντιών. Τα παιδικά δόντια είναι 20, ενώ τα δόντια των ενηλίκων είναι 32.

Γ. Τα δόντια κάθε σειράς (και της παιδικής και των ενηλίκων) ανατέλλουν διαδοχικά, μέσα σε μία χρονική περίοδο ετών. Καθώς οι γνάθοι μεγαλώνουν και δημιουργείται διαρκώς νέος χώρος, τα δόντια που διαπλάθονται στο εσωτερικό των γνάθων, διεκδικούν να καταλάβουν τον χώρο που θα τους προσφερθεί.

Δ. Υπάρχει μία περίοδος που στο στόμα συνυπάρχουν παιδικά (μικρά) και μόνιμα (μεγάλα) δόντια, που ονομάζεται περίοδος του μικτού φραγμού και τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στις δύο οδοντοφυΐες, τότε που οι γνάθοι βρίσκονται ακόμα σε ενδιάμεσο μέγεθος.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2024
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster