Οδοντιατρική Σύννεφα
Ημερολόγιο
Metadata

Τελευταία δημοσίευση:
25 Δεκεμβρίου 2012

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Validators
Το μετατραυματικό στρες
Ομάδες διάσωσης
Στιγμές που χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη
Κάποιες φορές η σκέψη μας γυρίζει πίσω στο παρελθόν σε στιγμές που υπήρξαν ξεχωριστές. Στιγμές που μας γέμισαν χαρά, κακές στιγμές που δεν χειριστήκαμε σωστά τις καταστάσεις, στιγμές προσμονής, επιβράβευσης, απογοήτευσης, στιγμές μοναδικές.

Ένα ταξίδι του νου από το οποίο όλοι επιστρέφουμε για να συνεχίσουμε. Μόνο που κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας δεν επιστρέφουν τόσο εύκολα. Ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους μένει για πάντα πίσω σε κάποιο γεγονός που κυριολεκτικά σημάδεψε τη ζωή τους και είναι ανίκανοι μετά από αυτό να έχουν μία φυσιολογική ζωή.
Οξεία ή χρόνια διαταραχή της ψυχής
Όσοι επέζησαν του σεισμού της Αθήνας το 1999, αλλά είδαν να χάνονται στα ερείπια δικοί τους άνθρωποι, όσοι υπήρξαν ναυαγοί του πλοίου «Σάμινα» στις Πόρτες της Πάρου αλλά κατάφεραν να σωθούν, όσοι ήσαν όμηροι μέσα στο λεωφορείο που πέρασε στην Αλβανία και έζησαν μπροστά στα μάτια τους το βίαιο θάνατο του Γ. Κουλούρη και του Αλβανού δράστη έχουν ανάμεσά τους αρκετούς συνανθρώπους μας που υπέφεραν για ένα διάστημα ή υποφέρουν ακόμη από μετατραυματικό στρες.

Μία φυσική καταστροφή, ένας πόλεμος, ένα αεροπορικό ή αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η εμπειρία ενός βιασμού, η παρουσία μπροστά σε βίαιες σκηνές όπου άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται θανάσιμα, βασανίζονται ή αιχμαλωτίζονται, είναι μερικά από τα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την ψυχική διαταραχή.

Το μετατραυματικό στρες μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής. Μπορεί να εκδηλωθεί αμέσως μετά από την τραυματική εμπειρία ή μετά από μερικούς μήνες και χαρακτηρίζεται ως οξύ, όταν η διάρκεια των συμπτωμάτων φτάνει τους 3 μήνες και χρόνιο όταν συνεχίζεται για περισσότερους μήνες ή χρόνια.
Τα συμπτώματα της διαταραχής
Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η επαναλαμβανόμενη αναβίωση σκηνών του δραματικού γεγονότος είτε με τη μορφή εφιάλτη στη διάρκεια του ύπνου, είτε με αυτόματες αναδρομές που τους γυρίζουν πίσω οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Εκτός από τις σκηνές που “ξαναβλέπουν” νοιώθουν και τα ίδια συναισθήματα που ένοιωσαν τότε ή μπορεί να αισθάνονται συναισθηματικό κενό. Είναι δυνατό αυτή η αναβίωση να είναι τόσο έντονη, ώστε το πρόσωπο να νομίζει ότι ξαναζεί αυτή την εμπειρία ή σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν κενά στη μνήμη και αδυναμία ανάμνησης μικρών ή μεγαλύτερων τμημάτων του συμβάντος.

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος που πάσχει να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να του θυμίσει την τραυματική εμπειρία, είτε είναι χώρος είτε πρόσωπο είτε συζήτηση είτε κατάσταση. Συνήθως αυτά τα άτομα αποτραβιούνται από τους φίλους τους, ακόμα και από το οικογενειακό τους περιβάλλον και απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες.

Νοιώθουν ότι έχουν αποσπασθεί από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ότι δεν θα κάνουν ποτέ καριέρα, οικογένεια, παιδιά και ότι πρόκειται να ζήσουν λίγα χρόνια . Είναι εξαιρετικά φοβισμένα άτομα, ζουν μέσα σε μία συναισθηματική “παράλυση”, ανίκανα να νοιώσουν έντονα θετικά συναισθήματα, όπως είναι η αγάπη.

Έχουν δυσκολία να κοιμηθούν και ο ύπνος τους να έχει διάρκεια, παρουσιάζουν δυσκολία στο να συγκεντρωθούν, κάτι που μεταξύ άλλων επηρεάζει την απόδοσή τους στην εργασία ,κάποιες στιγμές εμφανίζονται νευρικοί, πανικοβλημένοι ή ανεξήγητα διεγερμένοι και σπάνια μπορεί να γίνονται επιθετικοί.

Άγχος και κατάθλιψη είναι συνηθισμένο να συνοδεύουν τα υπόλοιπα συμπτώματα και σκέψεις αυτοκτονίας δεν είναι σπάνιες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Υποστήριξη και ανθρωπιά
Το ευτύχημα είναι ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να βασανίζεται για πολλά χρόνια και να υποστεί σταδιακά σημαντική αλλαγή της προσωπικότητας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πάσχοντες χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική και κοινωνική υποστήριξη.

Στη ζωή πολλών ανθρώπων, ακόμα κι αν δεν πέρασαν μετατραυματικό στρες, υπήρξαν στιγμές που τους άλλαξαν τον τρόπο που έβλεπαν τη ζωή. Είθε οι πολύ δύσκολες στιγμές που μπορεί να έρθουν στον καθένα μας, σε κάποια φάση της ζωής μας, να μη μας καταβάλλουν , αλλά να μας κάνουν περισσότερο ώριμους και βαθύτερα ανθρώπινους.


( Αφιερωμένο στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού στην Αθήνα, το 1999 )
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2024
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster